Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Domačini so se zavzeli za ohranitev dveh kalov na Banjšicah

Kal Banjsice 1

Na Banjšicah poteka urejanje dveh kalov, kala v Krvavcu in kala na Lužah, ki sta se v zadnjih desetletjih že precej zarasla. Za Kal v Krvavcu si želijo, da bi po ureditvi postal točka za postanek, saj se nahaja ob konjeniški poti med Mandrijo in Banjšicami. Kal na Lužah pa leži na nasprotni strani poti, ki vodi do vojaškega pokopališča padlim v 1. svetovni vojni. Želijo si, da bi s pomočjo Partnerstva za kraške suhogradnje uredili tudi suhozid, ki ga obdaja.

Kala sta bila v zelo slabem stanju, vanju se je naložilo dosti mulja. Nekateri krajani niso več niti vedeli, da je tale na Lužah tam obstajal. Oba sta bila zelo zaraščena z grmovjem. Nam se je zdelo zelo pomembno, da jih vseeno ohranimo, ker so bile tudi že govorice, da bi jih bilo dobro zasuti in ta prostor uporabiti za kaj drugega,“

opisuje predsednica krajevne skupnosti Banjšice, Lilijana Lazar Šuligoj, ki se obeh kalov spominja še iz otroštva: „Tudi iz otroških časov se spomnimo, da so ti kali nekoč tam bili, nekateri so se na njih pozimi drsali in hodili gledati žabe in zdelo se nam je škoda, da bi se to zgubilo, ker nekoč so bili ti kali prisotni v vseh vaseh, ker so jih uporabljali za napajanje živine.“

Kal Banjsice 2

Krajevna skupnost Banjšice je na novogoriški mestni občini uspela pridobiti 1.500 evrov za najnujnejša dela, s katerimi so izvedli najnujnejše čiščenje obeh kalov. Spomladi pa načrtujejo še čistilno akcijo.

Pomemben del dediščine kraja so tudi suhozidi. Ostanki enega so med čiščenjem odkrili ob kalu na Lužah. Zato si želijo, da bi ga ob strokovni pomoči v prihodnosti ustrezno obnovili.

Foto: Maja Jakopič in Lilijana Lazar Šuligoj

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down