Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Dom na Krasu prihodnji mesec prihaja na Goriško

Dom Na Krasu 2024
Foto: Facebook/Dom na Krasu

Dom na Krasu sicer že skoraj 20 let deluje na več lokacijah. Prvo so odprli na Krasu, kjer trenutno živi 63 stanovalcev z duševnimi motnjami, število vključuje tako Sežano kot Divačo in Dutovlje. Kasneje se odprli tudi v okolici Postojne, kjer živi 15 stanovalcev, tretjo pa odpirajo na Goriškem.

''Maja prihajamo v Solkan na dve lokaciji, v Novo Gorico na tri lokacije in v Renče še na dve lokaciji,'' je povedala strokovna vodja Urška Sorta Kovač.

Ker je deinstitucionalizacija zelo kompleksen proces, se srečujejo s številnimi izzivi. Enega nedvomno predstavlja (ne)sprejetost v lokalno okolje: ''Imeli smo predstavitev po vseh območjih, ki sem jih naštela, ampak vedno je premalo govora o tem, ker se duševne bolezni drži zelo velika stigma.''

Dom na Krasu izvaja institucionalno varstvo, nudijo pa številne programe, znotraj katerih organizirajo razne delavnice, likovne razstave in druge kulturne dogodke, med katere sodijo tudi razni sprehodi: ''Enkrat mesečno obiskujemo kraje. V bistvu ne načrtujemo v naprej, s kom se bomo srečali, kdorkoli nam pride naproti, mu povemo, kdo smo, malo vprašamo po kraju. Naši stanovalci vidijo, da je veliko zanimivosti okoli naše hiše,'' je razložila Silvana Cucek.

Ustvarjalnost in povezovanje z lokalno skupnostjo je izredno pomembno za vsakega posameznika, poudarjajo v Domu na Krasu.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down