Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Datum detonacije bombe ob železniški postaji usklajujejo z italijansko stranjo

Zaenkrat še ni znano kdaj bo potekala detonacija 250-kilogramske angleške letalske bombe iz 2. svetovne vojne, ki je bila odkopana včeraj. Približno 300 metrov stran od novogoriške železniške postaje so jo našli med zemeljskimi deli. Točen dan detonacije bo znan takrat, ko bo zadeva usklajena tudi z italijansko stranjo, saj vplivno območje sega tudi čez državno mejo. Več bo znanega predvidoma do večera.

Medtem pa novogoriški župan Samo Turel pojasnjuje:

Trenutne nevarnosti ni, bomba kot je, je v stabilnem stanju. Vzpostavljeno je 100-metrsko območje, kjer ni dovoljen prehod. Naj še enkrat vse krajane in občane pozovem, naj ne hodijo na to območje, ker zato ni nobene potrebe.“

Trenutno je okoli najdišča torej zaprt 100-metrski pas, ki ga ves čas varuje policija. Na dan, ko bo potekala detonacija, bodo na slovenski strani v 400-metrskem pasu odredili popolno evakuacijo, v 600-metrskem pasu pa omejili gibanje. Detonacija bo predvidoma opravljena na nedeljo med 10. in 13. uro, v času posega bo ustavljen tudi železniški promet. Več podrobnosti o datumu detonacije bo, kot omenjeno, znanih predvidoma do večera.

Obveščali bomo preko vseh razpoložljivih medijev, tu res pozivam vse občane, da sledijo našim objavam. Na tem ožjem vplivnem območju, 400-metrskem in 600-metrskem bomo pa obveščali tudi pisno, v hišne nabiralnike od vrat do vrat.“

Bomba z dvema vžigalnikoma nosi okoli 95 kilogramov eksploziva. Kako bo potekal poseg pojasnjuje Darko Zonjič, poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Nevtralizacija bo potekala tako, da bomo najprej poskušali odstraniti mehanske vžigalnike, v primeru, če se to ne bo dalo, bomo dali bombo v jamo, dali kumulativni trak in na daljavo prevezali. Če nam uspe, bo bomba zagorela, v kolikor nam ne uspe, bo to šlo v detonacijo.“

Bombo morajo namreč odstraniti na mestu najdišča, saj bi bil prevoz prenevaren. Med zemeljskimi deli so jo delavci z bagerjem namreč po površini nekoliko poškodovali, še bolj nevarno pa je, da sta se pri tem poškodovala oba vžigalnika na bombi.

Na dan detonacije pa bodo pristojni tja namestili preko 100 bal sena, s katerimi bodo zadržali oz. preusmerili vpliv morebitne eksplozije. Zonjič predvideva, da bo postopek nevtralizacije bombe potekal okoli 4 ure.

Na fotografiji: označeno 100-, 400-, in 600-metrsko vplivno območje najdišča bombe

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down