Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Danes opozorilna stavka zdravnikov in zobozdravnikov

Kar se je nekaj časa napovedovalo, se je danes tudi uresničilo. Zdravniki in zobozdravniki zaradi neuresničenih zavez vlade iz že sklenjenih sporazumov opozorilno stavkajo. Stavka se je v javnem zdravstvu začela že ob 7h zjutraj, trajala pa bo predvidoma do 21. ure. Delo poteka v okrnjeni obliki, v nekaterih bolnišnicah in zdravstvenih domovih so v ta namen odpovedali nekaj terminov. Bolnike so o odpovedi predhodno obvestili, večina je prejela tudi nov termin.

Opravljajo zgolj storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt, le za nosečnice, otroke in starejše opravljajo tudi nenujne storitve. Tako je tudi v Zdravstvenem domu Ajdovščina: ''Med stavko je tako organizirano, da bodo obravnavani pacienti do 18. leta in nad 65. letom starosti ter pacienti z nujnimi zdravstvenimi stanji. Ambulante so dosegljive po telefonu, pacienti pa bodo obravnavani ali v osebni ambulanti ali v ambulanti nujne medicinske pomoči. Danes ni aktivna spletna rešitev do zdravnika, podobno pa je organizirano delo v zobozdravstvenih ambulantah. Vsi nenujni pacienti od 19. do 65. leta so prenaročeni. Sicer pa ostale službe delajo normalno,'' je povedal direktor Egon Stopar.

Podobno velja tudi za Splošno bolnišnico dr. Franca Derganca Nova Gorica. Kot nam je v pisnem odgovoru sporočil direktor Dimitrij Klančič, z natančnim številom stavkajočih zdravnikov ne razpolagajo. Delo je organizirano na način, da je zagotovljeno nemoteno izvajanje zakonsko določenega obsega zdravstvenih storitev. Nekaj pacientov so v bolnišnici prenaročili in jih o tem tudi ustrezno obvestili, odpovedali pa so približno tretjino operativnega programa.

Če današnji scenarij ne privede do pogajanj z državnimi organi, lahko že kmalu pričakujemo novo stavko.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down