Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Danes dan odprtih vrat Goriškega muzeja

Na današnji dan vrnitve Primorske k matični domovini svoj dan obeležujejo tudi v Goriškem muzeju. Tudi letos bodo obiskovalce brezplačno popeljali po stalnih zbirkah in razstavah.

Začnemo že dopoldan v vili Bartolomei v Solkanu, kjer je med drugim na ogled Wagnerjeva ograja na Solkanskem mostu. V popoldanskem delu ogledi tudi po muzeju na meji, in sicer na Pristavi. V Ajdovščini se lahko ob 16.30 podate na razstavo na prostem o industrijski dediščini Ajdovščine ali pa po muzejski zbirki Ajdovščina,“ pojasnjuje Kristina Furlan iz Goriškega muzeja.

V Dvorcu Lanthieri pripravljajo vodstvo po razstavi Vinarski muzej Vipava, na gradu Kromberk pa se obeta kar dvojno vodstvo – po občasni likovni razstavi Tecum in po dopolnjeni razstavi o Novi Gorici v 50. in 60. letih. Vsa vodstva so brezplačna, v vse muzejske zbirke je prost vstop.

Goriški muzej pa je pred kratkim izdal tudi publikacijo z naslovom Karlo in Stanko. Pod avtorstvo se podpisujeta kustosa Marko Klavora in David Kožuh, ilustracije je prispevala Tina Volarič. Gre za zgodovinsko domišljijsko pripoved, ki obravnava burno zgodovino Primorske, od začetka 20. stoletja do pridružitve Slovenije Evropski uniji.

Knjiga je bila prvotno mišljena kot zadnja etapa razstave na Cerju Na zahodnem robu. Na takšen način smo želeli približati problematiko 20. stoletja na Primorskem tudi mlajši publiki, se pravi tretji triadi osnovnih šol,“ razloži eden od avtorjev knjige, Marko Klavora.

Izhodišča epizod, ki jih doživljata deček Karlo in osliček Stanko pa so resnični predmeti, ki bodo prikazani na omenjeni bodoči razstavi, in s tem povezane pripovedi, ki osvetljujejo zgodbo 20. stoletja na Primorskem.

Na fotografiji: Wagnerjeva ograja s Solkanskega mostu

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down