Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Civilna iniciativa Vrtojba za tožbo proti Kolektorju CPG v zadevi asfaltna baza še enkrat morala zbrati podpise

Ci Vrtojba Novi Podpisi

Civilna iniciativa Vrtojba se že 5 let neuspešno trudi za umik asfaltne baze iz neposredne bližine domov vaščanov. Baza deluje brez potrebnih dovoljenj, zato člane iniciative moti predvsem neodzivnost inšpekcij, današnje in dveh preteklih vlad. Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je celo priznalo, da lokacija baze ni primerna, a je v isti sapi zatrdilo, da umik ni v njegovi pristojnosti. Zato je iniciativa lanskega avgusta na sodišče vložil tožbo proti lastniku baze, tj. Kolektorju CPG, slednji pa je v celotnem postopku našel dlako v jajcu, ki ga je sodišče upoštevalo.

''Sklep sodišča je bil, da moramo še enkrat izvesti to, kar smo že izvedli, in sicer zbor ter pridobiti 200 ustreznih podpisov, da smo lahko pooblastili svojega predstavnika, da izvede vsa pravna dejanja pri vložitvi tožbe,'' je pojasnil član iniciative Egon Fornazarič.

Namreč, na dan, ko je iniciativa pooblastila svojega predstavnika v postopku, še ni imela zbranih zakonsko določenih 200 podpisov. Sodišče ji je naložilo, da jih mora znova zbrati v 30 dneh, zato so člani včeraj v vrtojbenskem Mladinskem centru organizirali zbor krajanov.

Zbiranje je bilo uspešno, pripravljeno imajo tudi soglasje, da jih v pravdnem postopku zastopa odvetnik Aleš Sevšek iz Celja, vodilni glas iniciative pa bo še naprej Miloš Nemec: ''To je asfaltna baza, ki je stara. Za vse novo imamo zakonsko do potankosti obdelano, ampak to za nas ne velja, ker baza deluje že toliko časa. To je tisto. Če dela baza že toliko let, potem pa lahko mi Vrtojbenci uživamo smrad, asfalt itd. Ta baza, pazite, proizvodnja asfalta 100 ton na uro ne potrebuje presoje vplivov na okolje.''

Asfaltnabaza Vrtojba

''Če v Sloveniji ne uspemo, bomo naslovili evropski parlament,'' poudarja že dlje časa. Prizna, da asfalt potrebujemo, a ne za ceno zdravja. S pomočjo mednarodnega okoljskega centra Alpe Adria Green so celo dokazali, da je kakovost zraka in zemlje v bližini asfaltne baze kritično slaba, omenja tudi precej rakavih bolnikov.

Občina Šempeter-Vrtojba iniciativo podpira. Župan Milan Turk je prepričan, da zadeve v ozadju celotne situacije zelo smrdijo: ''Trčimo ob nekatere neracionalne stvari, ki jih nihče ne razume. Zakaj se to na takšen način dogaja, nam ni jasno. Čas teče, zgodi se ne nič, čeprav vsi organi ugotavljajo, da so več kot očitne nepravilnosti, slednje pa lahko ugotovijo inšpekcije. Zakaj one ne ugotovijo in ukrepajo, vam ne zna nihče odgovoriti ta hip.''

Če ne drugega, se bo civilni iniciativi vedno nudilo finančno podporo pa pravi svetnica iz vrst SD-ja Sara Krošelj, tudi nova predsednica iniciative: ''Zavzemali se bomo, da ta postavka za pravno zastopanje ostaja.''

Ker je nesprejemljivo, da je okolica Evropske prestolnice kulture tako onesnažena, so v civilni iniciativi že večkrat napovedali prihodnje leto proteste po Novi Gorici in Gorici.

Asfaltnabazavrtojba
Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down