Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Časovnice za urejanje območja, ki bo gostilo EPK, so zelo tesne, prva dela se bodo začela na Trgu Evrope

Kolodvorska Render Epk

Začelo se je oblikovanje čezmejnega območja, ki bo gostilo Evropsko prestolnico kulture 2025. Okrog 10 milijonov vredne naložbe zajemajo štiri območja posegov, in sicer: Trg Evrope s trizobom treh italijanskih ulic, ki se stekajo na trg, nadalje južni zeleni pas vzdolž meje, EPIC, ki bo umeščen v skladišče Slovenskih železnic in projekt Super 8, ki bo prostor našel v t.i. stavbi SVTK, pomožnem objektu Slovenskih železnic. Okoli 50 milijonov evrov pa bo vredna obnova železniške postaje in nadstandardnega podhoda pod železniškimi tiri.

Prvo od gradbišč v sklopu oblikovanja čezmejnega območja, ki bo gostilo Evropsko prestolnico kulture, se obeta na območju Trga Evrope in t. i. Fabianijevega trizoba, ki ga tvorijo tri italijanske ulice: Foscolo, Caprin in Luzzato. Začetek del je predviden za februar prihodnje leto, zagotavlja Tomaž Konrad, pomočnik direktorice EZTS GO.

Celotna vrednost investicije je ocenjena na 2,8 milijona. To pa vključuje prenovo in razširitev trga in pa seveda tudi prenovo vhodnih delov Fabianijevega tridenta na italijanski strani.“

Tlakovanje na trgu bo dvignjeno na nivo mozaika, prenova vključuje preureditev javne razsvetljave, namestitev vodnih elementov in novo ulično opremo.

Vzdolž Kolodvorske poti pravkar poteka izkop, s katerim se ureja aglomeracija za podporo povečanemu obisku območja s potrebno infrastrukturo, kot so vodovod, kanalizacija in telekomunikacijski vodi. Na območju EPK okrožja se na slovenski strani pripravljajo oz. izvajajo še investicije v povezane kolesarske poti skozi podhod pod železniškimi tiri,

Potem imamo tukaj področje nadgradnje celotnega območja železniške postaje Nova Gorica z umikom tirov, ki jo izvaja DRSI, trenutno so v fazi pogajanja. Za nas ena najpomembnejših sta prostora bivšega razkladišča, ki bo nudil prostor platformi EPIC in prostori bivše stavbe SVTK, kjer bo super osmica, skupnostni center, ki bo združeval enogastronomijo in kulturo,“

pojasnjuje Mija Lorbek, vodja kabineta novogoriškega župana. Na omenjenem območju, ki bo urejeno kot območje umirjenega mešanega prometa, se bo urejal še celotni zeleni pas... od Carinarnice na Erjavčevi do carinarnice v Solkanu, gre za čezmejno zeleno promenado med mejo in objekti Slovenskih železnic vzdolž železniških tirov. Katere projekte iz prijavne knjige bodo vključili v zeleni pas, pojasnjuje arhitektka Saša Dobričić:

To je košarka v džungli, to je igrišče Otročje lahko, ki namesto da bo to igrišče, ki ga lahko najdete kjerkoli, se pravi s tradicionalnimi rešitvami, bo potekalo čez celotno dolžino tega zelenega pasu. Torej ideja, da se otroci igrajo in profanirajo mejo, torej ne ideja brisanja meje, ampak igranja z mejo. Torej zeleni pas ima predvsem to funkcijo sobivanja mladih in starejših občanov.“

Med EPK vsebinami so tudi Atlas pozabljenih sadovnjakov, Kaki drevo življenja in druge vsebine.

V bližnji okolici je še 7,5 milijonov evrov vredna investicija v Rafutski park, kjer se obnova zaključuje, in v vilo, na kateri se bo obnova začela leta 2025.

V celotno območje EPIC okrožja bo vloženih slabih 120 milijonov evrov, ki jih bodo pridobili iz evropskih virov, s strani Slovenije, Dežele Furlanije – Julijske krajine ter novogoriške in goriške občine. Časa za ureditev vseh načrtov je malo, a snovalci naštetih vsebin in prenov ostajajo optimistični, da se bo zadeve dalo urediti do 8. februarja 2025, ko bo uradno odprtje Evropske prestolnice kulture 2025.

Občani bodo na vseh teh območjih dobili nov prostor druženja in povezovanja med somestji, ki pa se bo razvijal in nadgrajeval še po letu 2025.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down