Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

''Brez namakalnega sistema Vogršček kmetijstvo v Vipavski dolini ne more obstajati''

Projekt prevzema namakalnega sistema Vogršček v last petih občin na Goriškem se premika. Včeraj so tudi šempetrski in vrtojbenski svetniki potrdili odlok, ki upravljanje na namakalnem razvodu podeljuje novogoriškemu javnemu podjetju Vodovodi in kanalizacije (VIK).

Svetniki Gibanja Svoboda so sicer predlagali, da se ta točka umakne iz dnevnega reda, ker aneksa k pogodbi za prevzem dve občini še nista potrdili, kar prinaša določena tveganja. Svetnica Karmen Gerbec pri tem dodaja, da naj bi bili stroški vodnih izgub na razvodu veliki: ''VIK predvideva, da bi bili v letu 2023 stroški izgube vode na tem razvodu približno 250.000 evrov in bi jih morale pokriti občine same. Problem je v tem, da so vse občine sicer za to, da kljub vsemu prevzamejo, Mestna občina Nova Gorica pa ni ravno navdušena nad takšnim nakupom. Če svetniki v Novi Gorici ne bodo sprejeli tega aneksa, so vsi odloki odvržen čas proč, saj bo pogodba prenehala veljati.''

Svetniki Občine Šempeter-Vrtojba so nato odlok vendarle potrdili. Spomnimo – dobrih 14 dni nazaj pa so sprejeli omenjeni aneks, ki občinam prinaša, da s 1. januarjem sistem dokončno prevzamejo v last, sicer bi se uveljavil razvezni pogoj in bi pogodba prenehala veljati.

''Mi smo razvezni pogoj v osnovni pogodbi dosegli zaradi tega, ker smo se bali, da je razvod v zelo slabem stanju. V letošnjem letu smo ugotovili, da je sistem v dovolj dobrem stanju, da ga je mogoče uporabljati tudi, dokler ga še ne prenovimo. Prenova se bo gotovo vlekla, ne bo šlo zelo hitro, vsaj 10 let bo trajalo. Po naših ocenah je smiselno, da občine razvod prevzamemo, uredimo gospodarsko javno službo in tudi s prenovo začnemo,'' je takrat dejal župan Milan Turk.

Včeraj je priznal, da prevzem razvoda zagotovo prinaša tudi določena tveganja. Gre vendarle za 200 kilometrov cevi, ki namakajo 16 polj oz. kar 1000 hektarjev zemljišč: ''Tveganje je tudi, da recimo uporabniki ne bi želeli skleniti pogodbe o namakanju, ker v tem primeru, vsaj doslej na razpisih, ki jih je država objavljala, vedno bil to tudi pogoj, torej da je treba imeti vsaj 50% lastnikov zemljišč po površini, da si lahko bil upravičen do pridobitve sredstev za prenovo namakalnega razvoda oz. sistema. Obstajajo pa tudi druge možnosti, namakalni sistem se lahko tudi ukine.''

''A najslabših možnih scenarijev sedaj ne bomo propagirali, saj se vsi zavedamo, da kmetijstvo v Vipavski dolini brez namakalnega sistema ne more obstajati,'' zaključuje Turk.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down