Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ajdovski svetniki zeleno luč protipoplavnim ukrepom za podjetniško cono Batuje

Na zadnji seji so ajdovski svetniki potrdili dopolnjen osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta za izvedbo protipoplavnih ukrepov na reki Vipavi na območju podjetniške cone Batuje. Z ukrepi želijo zavarovati obstoječe objekte v coni in omogočiti tudi njeno širitev, je povedala projektantka Manuela Varljan.

"Protipoplavne zaščite v bistvo so, da se že obstoječi zidovi dejansko nadvišajo, utrdi se brežina tudi z zelenjem, se zelo na gosto zeleni prav zaradi tega, da ni zdrsov, naredi se zadrževalnik in črpališče za vodo, naredijo se in tudi obnovijo se razni kanalizacijski jarki in pa melioracijski jarki za meteorno odvodnjavanje tako zalednih voda kakor tudi v sami coni."

Na podlagi opravljenih študij, od hidrološke do hidravlične, glede verjetnosti in obsega poplav na območju obrtne cone Batuje so naredili projektno dokumentacijo z vsemi predlaganimi zaščitami in ukrepi. OPPN podrobneje določa prostorske izvedbene pogoje tako za protipoplavne ureditve kot tudi za gradnjo novih stavb, objektov in gospodarske javne infrastrukture v poslovni coni Batuje. Celotna vrednost projekta je ocenjena na štiri milijone evrov, je povedala občinska urbanistka Irena Raspor.

Občina Ajdovščina v tem projektu izdeluje vso dokumentacijo do pridobitve gradbenega dovoljenja, v primeru obrtne cone Batuje mora pa tudi izdelati občinski podrobni prostorski načrt. Dejanski investitor ni občina, ker ni pristojna za vodnogospodarske ureditve, tako da je dejanski investitror država, ki bo za ta, tako kot je bilo vsaj namenjeno, da se bodo pridobivala sredstva iz programa za okrevanje in odpornost.“

Na spletu Občine Ajdovščina trenutno teče javna razgrnitev OPPN, pripombe pa lahko zainteresirani oddajo na posebnem obrazcu do 28, julija.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down