Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

400 otrok v Tolminu spoznavalo deficitarne poklice

Promocija Poklicev Tolmin 2024 1

Danes se je v Tolminu odvil Dan obrti in podjetništva s promocijo poklicev. Po lanskoletnem premiernem in dobro sprejetem dogodku so se letos na območni obrtno-podjetniški zbornici Tolmin odločili za ponovno izvedbo. Pomankanje delovne sile, predvsem deficitarnih poklicev se kaže tudi v Posočju in cilj dogodka je osnovnošolcem predstaviti poklice, ki jih iščejo podjetja v Posočju oz. Goriški regiji.

''Če pogledamo med ponudnike zaposlitev, manjka vsega. Manjka inženirjev, manjka delavcev v predelovalni industriji, manjka v storitveni, manjka zidarjev, vodovodnih inštalaterjev, električistov, delavcev v turizmu. Lahko bi kar na splošno rekli, manjka vseh,'' je povedala predsednica zbornice Anica Kanalec-Prešeren.

Promocija Poklicev Tolmin 2024 2

Na zbornici so dogodek organizirali s pomočjo agencije GOLEA in Posoškega razvojnega centra ter podpre Občin Tolmin, Kobarid in Bovec. Tolminski župan Alen Červ je prepričan, da je ravno skozi interaktivnost mladini najlažje približati deficitarne poklice: ''Goriška ima trenutno rekordno nizko brezposelnost, kar se sliši lepo, ampak na drugi strani to pomeni, da vsa uspešna podjetja ne glede na branžo iščejo kadre, ki jih ni. Delamo v vseh smereh za to, da bi te kadre privabili in današnji Dan obrti in podjetništva je en tak super dogodek, na katerem se lahko deficitarni poklici z interaktivno izkušnjo predstavijo, kar je povsem drugače kot samo na papirju.''

Na stojnicah se je predstavljalo 17 poklicev, pri določenih poklicih so bile tudi stojnice z obnovljivimi viri energije, ki so prikazovale pomen posamezne energije v praksi. Letos so dogodek nadgradili s kvizom o trajnostni energiji, v katerem se je omerilo kar 400 otrok z 9 različnih osnovnih šol. Kaj bi radi postali?

Za konec predsednica zbornice Anica Kanalec-Prešeren dodaja, da so že usmerjeni v naprej in si želijo, da bi dogodek Dan obrti in podjetništva s promocijo poklicev v Tolminu postal tradicija.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down