Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

S kulturnim vrenjem so na Ajdovskem tudi letos zadovoljni

Tradicionalno Zveza kulturnih društev Ajdovščina na Prešernov dan priredi osrednjo občinsko slovesnost, na kateri podelijo najvišja priznanja domačim ustvarjalcem, ki so letos romala v roke Miranu Rustji, Silvi Copič in Društvu Ortaona.

Veseli, da ne gre zgolj za tradicionalne izbore in društva, ampak se vselej pojavljajo novi ustvarjalci in poustvarjalci umetnosti, je izpostavil predsednik ZKD Ajdovščina Artur Lipovž: „Mislim, da smo tudi letos imeli zelo srečno roko pri izboru, prejeli so tisti, ki so si zares zaslužili, predlogi so bili dobri, smo zadovoljni z žuborenjem, pa tudi vrenjem v občini. Potrjujem, da je občina Ajdovščina primerno okolje za vzpon kulture in tudi kultura sooblikuje življenje v občini Ajdovščina.“

Dolgoletna želja vseh kulturnih društev in posameznikov pa ostaja osrednji kulturni prostor, kulturni dom. Dileme pri izbiri letošnjega prejemnika velikega priznanja Zveze kulturnih društev Ajdovščina ni bilo. Miran Rustja ni le priznani zborovodja: „Ima izjemen skladateljski opus, podpisuje se pod več kot 500 zborovskih in instrumentalnih skladb. Je v širšem slovenskem kulturnem prostoru, morda manj v našem lastnem, prepoznan tudi kot pesnik in pisatelj. Izdal je več samostojnih pesniških zbirk, proznih besedil, esejev, razmišljanj, ustvaril pravljice za otroke in odrasle, nekatere je tudi uglasbil.“

Silvi Copič je Zveza podelila priznanje za mentorsko vzgojo na likovnem področju, za prispevek k ohranjanju lutkarstva ter za kulturno bogatenje gornje Vipavske in širše, Društvu Ortaona pa za vsestransko dogajanje na vasi, predvsem pa za skrb pri ohranjanju kulture in dediščine, v zahvalo starejšim in v spodbudo mladim močem.

Letošnji kulturni program v Dvorani prve slovenske vlade je potekal v znamenju 130-letnice rojstva Danila Lokarja, slavnostno besedo pa je podal Boris Blažko.

(Foto: ZKD Ajdovščina)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Dobre zgodbe tedna - petek

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down