Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Po mestu vrtnic bo odmeval glas saksofonov

Nova Gorica bo letos že šestindvajsetič zbirališče saksofonistov iz Slovenije in tujine. Festival SAXGO23, ki ga organizira novogoriški Kulturni dom v sodelovanju z Glasbeno šolo Nova Gorica in Glasbenim društvom Saksofonija, se bo letos odvijal med 26. junijem in 2. julijem in velja za festival z najdaljšo tradicijo v mestu vrtnic.

Vodja projekta, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc: "Letošnje mednarodno srečanje saksofonistov SAXGO23 bo v znamenju Poletne šole in festivala. Poletna šola se bo odvijala na Glasbeni šoli Nova Gorica in letos je prijavljenih 23 udeležencev, torej saksofonistk in saksofonistov, iz Slovenije, Italije, Hrvaške in Poljske."

V sklopu Poletne šole se bo odvil tudi mojstrski tečaj "s svetovno priznanim saksofonskim kvartetom Habanera iz Francije, katerega se bodo udeležile tri komorne skupine, torej trije kvarteti. Dva iz Slovenije in eden iz Italije."

Mentorji letošnje delavnice za klasični saksofon bodo mednarodno priznani profesorji saksofona Maja Lisac Barroso, Antonio García Jorge in Makoto Hondo, petdnevno delavnico jazz saksofona pa bo vodil ravno tako mednarodno priznani slovenski saksofonist Igor Lumpert.

Bogato bo tudi festivalsko dogajanje. "V Novi Gorici na različnih prizoriščih v okolici se bo odvilo kar sedem koncertov, tako klasičnega kot jazz saksofona. Nekako bomo spoznali saksofon v vseh svojih barvah in odtenkih. Pomemben, zlasti za udeležence Poletne šole, pa bo tudi koncert 1. julija, ki smo ga poimenovali All Together Now, ko se bodo predstavili vsi udeleženci Poletne šole z mentorji."

Med najbolj težko pričakovanimi koncerti je gotovo koncert saksofonbista Marka Turnerja, ki se bo odvil 30. junija na Ploščadi Silvana Furlana.

Projekt sofinancirajo novogoriška mestna občina in kulturno ministrstvo, letos prvič tudi Zavod GO!2025.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Zakaj so alkopopsi lahko težava? Ta ponedeljek, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down