Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Pinkoti ob zlatem jubileju prejeli priznanje slovenskega ministrstva, doma pa še vedno brez sedeža

Na prvomajskem slavju v Števerjanu, ki ga je v Domu na Bukovju že tradicionalno pripravilo Kulturno društvo Briški grič, je nastopil tudi Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, ki letošnje leto obeležuje 50. obletnico delovanja. Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je zboru ob njihovem zlatem jubileju vročil posebno priznanje:

Priznanje so prejeli za izjemno povezovalno vlogo med Slovenci v Italiji in Sloveniji, za ohranjanje in krepitev slovenske kulture v zamejstvu ter za posredovanje idealov miru, bratstva, sožitja in enakopravnosti med narodi. Nenazadnje, njihova pesem je naše skupno bogastvo.“

Priznanja ob zlatem jubileju so se razveselili tudi pevci. Zborovodkinja Pia Cah:

To priznanje, ki nam ga je podelil minister Arčon, nam res veliko pomeni, saj je nagrada za naše 50-letno prizadevanje, za naše poslanstvo. Hkrati tudi resnična motivacija za nas, naše delo tudi v prihodnje.“

Jubilej je zbor sicer zabeležil s koncertom 27. aprila, ko so skupaj z glasbenimi gosti napolnili Cankarjev dom v Ljubljani.


Pred letom dni je zbor sicer čez noč ostal brez svojega dolgoletnega sedeža na Padričah, za vaje pa trenutno najemajo dvorano v Proseku. Za rešitev nastale situacije so se zavzeli tudi nekateri politiki iz Slovenije, a prizadevanja zaenkrat še niso obrodila sadov.

Tako da bo sedaj potrebna akcija, da res dobimo prostor v bodoče in da bo končno partizanski zbor spet v svojem domu.“

Zbor sicer trenutno šteje več kot 70 aktivnih članov, v 50 letih delovanja se je v njem zvrstilo več kot 550 pevk in pevcev, solistov, orkestrašev in recitatorjev.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down