Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Monografija o cerkvici sv. Mihaela v Šmihelu odstrla tudi nekaj neznank

Te dni je izšla znanstvena monografija z naslovom Srednjeveška cerkev sv. Mihaela v Šmihelu in vpliv gotskih tokov na Goriškem (Založba ZRC). Monografija prinaša številne nove poglede in spoznanja o goriški povezanosti in vpetosti v srednjeevropske kulturne tokove, povod za poglabljanje raziskav pa je bila 550. obletnica prve omembe cerkvice, ki je potekala pred dvema letoma.

Kot našteva urednica monografije Petra Kolenc, monografija razjasni nekaj podrobnosti, med drugim to, da so bile poslikave delo suško-bodeško-prileške skupine freskantov, ki so v 15. stoletju delovali na zahodnem slovenskem narodnostnem robu.

Razjasnile so se tudi številne manjše nejasnosti, ki so nastale ob čiščenju fresk, zanimiv je tudi razvoj te gotske arhitekture na Goriškem s posebnim ozirom, kako se je cerkev razvijala. Tako da imamo sedaj tudi nekatere stavbne neznanke čisto bolj jasne, se pravi, kako je šel njen stavbni razvoj.“

Povabilu k sooblikovanju vsebine monografije so se odzvali številni strokovnjaki:

Tu imamo arheologa Vesno Merc in Mitjo Pergarja, Roberta Piskarja, potem Tanja Martelanc, domačinka, kije , poleg tega, da je predelala zelo pomembno poročilo iz leta 1570, je še dodala nekatere druge arhivske vire, ki so poročali o tej podružnični cerkvi.“

Med številnimi avtorji prispevkov, ki bogatijo monografijo, to so Marko Pogačnik, Klavdija Figelj, Andrea Bellavite, Marta Bensa, Petja Berginc, Gašper Cerkovnik, Katja Kavkler in Petra Kolenc ne smemo prezreti Nadje Velušček, gonilne sile praznovanj ob 550. obletnici prve omembe cerkvice sv. Mihaela. Pri uresničenju monografije so sodelovali GO! 2025, novogoriška mestna občina, ZRC SAZU, Kino Kašča in Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina.

Foto: Petra Kolenc

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down