Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Komenskem Krasu gori okrog 5 hektarjev, območje je dež le poškropil

Noč na Krasu še ni bila mirna, požar je izbruhnil okoli 1 ure ponoči v občini Komen. Zagorelo je na hribu Veliki Ovčnjak, ob vetru se ogenj širi naprej proti Trstelju oziroma predelu Železnih vrat.

Gori okrog 5 hektarjev na težko dostopnem terenu, je povedal dosedanji vodja intervencije Blaž Rogelja, poveljnik PGD Komen: "Zaenkrat ga držimo pod kontrolo, a ga bomo morali na prometnicah ustaviti, ker je borov gozd in se bojimo ponovitve požara oziroma spremembe vetra, tako da, delamo še, gotovo cel dan, upamo, da bomo do konca dneva zaključili."

Na terenu je že 180 gasilcev iz Kraške gasilske zveze s 60 vozili, pa tudi njihovi kolegi iz Ilirske Bistrice, Postojne, Vipave, Ajdovščine in Goriške gasilske zveze. Čeprav so sprva menili, da je požar zanetil udar strele, pa zadnji podatki ne podpirajo te teze, tako vzrok za novo požarišče ni znan. Tudi vreme zaenkrat gasilcem ne pomaga veliko: "Tudi tu je bila ena "plohca", ampak še vedno je burja, tako da... vse kar bo, bo v redu, bomo videli."

Območje je s termo kamero že preletel policijski helikopter, v zraku sta tudi že dva helikopterja za gašenje iz zraka, so sporočili iz štaba CZ za severno Primorsko.

Tudi na območju obsežnega požara na Krasu pa so se čez noč pojavljala manjša žarišča na dosedanjem požarišču, nekaj po 5 uri pa so gasilci zaznali aktivnejše žarišče tudi nad Mirnom, na to območje so usmerili vse enote, ki so bile ponoči na terenu in nadzirale veliko požarišče. Zjutraj pa so se razveselili nenapovedanih, a zato še toliko bolj dobrodošlih dežnih kapelj, tako da je gasilcem uspelo, tudi ob pomoči helikopterja, zatreti večje zarišče, ki se je pojavilo nad Mirnom, je povedal današnji operativni vodja požara Kras 22, Primož Bajec iz PGD Ledine.

(Foto: @URS_ZR)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down