• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Nahajate se:Home Sponzorji spletni radio

Že okrog 1.000 delovnih mest so našteli na Ajdovskem v zadnjem obdobju iz naslova naglo rastočih poslovnih con, že skoraj 60 hektarjev zemljišč je bilo  skupno komunalno opremljenih.

Osumljena umora, in več "le" uboja 43-letnika, ki je poškodbam podlegel v šempetrski bolnišnici, sta dopoldne stopila pred preiskovalnega sodnika v Novi Gorici. Policija je razkrila nekaj podrobnosti o dogajanju na zapuščenem območju nekdanjega Ideala ob krožišču na Grčni – Dean Božnik:

Kljub zdravljenju je v sredo zjutraj umrl.
Za kar je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora.

Burja, ki že več dni ne pojenja, septembrsko precej sušno obdobje in za ta čas relativno visoke temperature so botrovale odločitvi ajdovskega župana, da je na območju občine Ajdovščina z današnjim dnem izdal sklep o razglasu velike požarne ogroženosti naravnega okolja. Gasilci so se že soočali s požari v naravi, ki so prav zaradi vetra še toliko bolj nevarni. Ta teden je zagorelo nad Dolgo Poljano, kjer je pogorelo približno 4 hektare podrasti in mešanega gozda. Sedaj pa se gasilci tam znova borijo z ognjenimi zublji. Več informacij smo poiskali pri poveljniku regijskega štaba CZ severne Primorske Samo Kosmač.

Kako so ukrepali?
Tudi za prihodnje dni je napovedano suho in vetrovno vreme. Do preklica velike požarne ogroženosti je tako na Ajdovskem prepovedano požiganje, odmetavanje gorečih predmetov ter izvajanje aktivnosti, ki lahko povzročijo požar. gasilske organizacije bodo izvajale požarne straže, preventivne obhode in opazovanja, a med nekaterimi občani so se znova rasmplatela ugibanja o morebitnem požigalcu. Glede vzroka požara Kosmač dodaja:

Goriški nogometaši, ki so ta teden ostali brez dela strokovnega in vodstvenega štaba, imajo spet trenerja. Lučiča bo nasledil 51-letni srbski strateg Gordan Petrić, ki bo s ponedeljkom prevzel vodenje članske ekipe.

V Ajdovščini so danes zbrani vodniki reševalnih psov izpod ruševin, ki bodo rušenje nekdanje šolske stavbe izkoristili za vajo v primeru potresa. Še pred tem pa bodo v okviru vaje izvedli evakuacijo na OŠ Danila Lokarja. Matevž Brataševec iz občinskega štaba CZ, ki koordinira vajo, je o nevsakdanjem dogajanju od 12. ure dalje, povedal:

Evakuaciji šolarjev bo sledil drugi del vaje:
Članom Društva reševalnih psov Nova Gorica bo pri iskanju ujetih v ruševinah pomagal GRC Ajdovščina, ki je v okviru projekta Crossit Safer pridobili tudi nekaj opreme.

Z ogledom kraja požara, ki je v noči s srede na četrtek močno poškodoval trgovino in pripadajoče prostore v Mirnu, so odkrili vzrok, ki je tehnične narave. Kot smo danes izvedeli na novogoriški policiji, je namreč ogenj zanetil pregret napajalni električni kabel pod pisalno mizo v eni od  pisarn. 

Komunala Nova Gorica bo v Občini Šempeter-Vrtojba zbirala in odvažala komunalne odpadke le še do konca tega leta, saj je odpovedala pogodbo, potem ko se je poleti zapletlo zaradi novih cen. V občinski upravi so novo rešitev našli v režijskem obratu, ki že opravlja nekatere storitve, kot je urejanje in čiščenje javnih površin, plakatiranje in upravljanje s plačljivimi parkirišči, po novem pa bo režijski obrat zadolžen tudi za zbiranje določenih vrst komunalnih odpadkov. Tako je včeraj potrdil občinski svet.

je odločitev pojasnil župan Milan Turk, ki je prepričan, da bo ta javna služba z novim letom za občane cenejša, za koliko, pa ni želel še napovedati.
S sedanjem lokacije, kjer bodo kasneje uredili javno parkirišče, ga bodo preselili na tovorno parkirišče ob nekdanjem mejnem prehodu Vrtojba.
Do konca leta čaka šempetrsko-vrtojbensko občino še precej dela, predvidene pa so tudi nove zaposlitve, tako da se bo kolektiv režijskega obrata povečal na 12 ljudi. Dodatne stroške so včeraj zagotovili z rebalansom proračuna.
Za obdelavo mešanih komunalnih odpadkov in odlaganje preostanka le-teh pa je občina z ostalimi petimi na ožjem Goriškem že objavila skupna razpisa, kjer je izbor koncesionarja še v teku.

Skupaj sta danes na Trgu Evrope goriški in novogoriški župan razkrila zmagovalce mednarodnega idejnega natečaja za prenovo Trga Evrope in obmejnega območja, izmed 56 projektov je žirijo na čelu z avstrijskim arhitektom Rogerjem Riewo najbolj prepričal predlog italijanskega Studio di Archittettura Baglivo Negrini.

Nekaj po 2. uri ponoči so novogoriški poklicni gasilci, gasilci iz prostovoljnega gasilskega društva Kostanjevica na Krasu in policisti hiteli v Miren. Zaradi dima so evakuirali tudi 30 stanovalcev.

Potem ko je novogoriški Stanovanjski sklad že prejel ključe 8 stanovanj v Prvačini, pa ta zaenkrat še samevajo, prav tako še ni objavljen razpis za mlade in mlade družine, katerim je v prvi vrsti namenjena skoraj milijonska investicija.

Potem ko je včeraj v zdravstveni ustanovi umrl moški, sedaj novogoriški policisti in kriminalisti preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja uboja. Po naših neuradnih podatkih, je do dogodka prišlo v Novi Gorici, moški pa naj bi bil že pred tem v zdravstveni oskrbi.

Danes mineva 130 let od rojstva in 50 let od smrti Franceta Bevka, ki je umrl na svoj 80. rojstni dan. Najbolj plodovitemu primorskemu pripovedniku se bodo v Novi Gorici poklonili s tridnevnimi prireditvami, ki se pričenjajo danes popoldne, ko se bodo člani literarnega kluba GOvoRICA z branjem njegovih del na solkanskem pokopališču poklonili pisatelju in politiku. Kaj bo sledilo ob njegovem spomeniku v bližini Bevkovega trga, je povedala Tereza Gregorič iz SNG Nova Gorica.

Bralno uprizoritev bo dopolnila okrogla miza z gosti.
Jutri opoldne pa bodo nadaljevali na Bevkovem trgu s koncertom za mlade.
Spominsko tridnevje bodo sklenili v soboto s prvim Sprehodom ob dediščini Ljubke Šorli in Franceta Bevka, kajti letos je tudi okrogel jubilej, 110 let, odkar se je v Tolminu rodila pisateljica in pesnica Ljubka Šorli, ki je s svojim delom zaznamovala goriški prostor.

Stran 1 od 276

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33