Natisni to stran
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Na Pristavi spomnili na pohod z metlami

Od Objavljeno Avgust 09, 2020

"Spet smo videli nono, bratrance, prijatelje in vse trgovine, ki so bile zaprte, so se odprle, kupili so vse metle, kavo, sladkor in riž."

Tako se je spomnila dogodka pred 70. leti ena od zbranih na pogovoru "Pohod metel, 70 let kasneje". Na Pristavi, korak stran od nekdaj zaprte meje, je Goriški muzej skupaj s skupino za pripravo kandidature obeh Goric za Evropsko prestolnico kulture 2025 obudil spomin na nedeljo sirkovih metel oziroma pohod metel, ki se je zapisal v zgodovino obeh mest. Na nedeljo, 13. avgusta 1950, so že več let ločenim prebivalcem obeh strani meje dovolili srečanje, a namesto srečanja na sredini mejnega prehoda v Rožni dolini, so po poročanju takratnih časnikov, številčnejši Slovenci kar "preplavili" mejo in se razpršili po ulicah Gorice. Veliko žensk pa je v trgovinah, ki so jih goriški trgovci na hitro odprli pokupila stvari, ki jih ni bilo mogoče dobiti v Jugoslaviji. O pobudi za današnji dogodek je David Kožuh, kustos Goriškega muzeja, povedal

Med 15. septembrom 1947 in 20. avgustom 1955 je bila namreč meja med Italijo in Jugoslavijo z izjemo dvolastnikov in redkih imetnikov potnih listov nepropustna.Med najbolj zaželenimi predmeti so bile tud sirkove metle, sicer pa je bilo v ospredju predvsem srečanje z družino in prijatelji, s katerimi so bili že nekaj let ločeni.
Poleg prostega vstopa v muzej Na Šverc! in muzejsko zbirko Kolodvor so včeraj pripravili tudi pogovor "Pohod metel, 70 let kasneje", dogajanje pa se je nadaljevalo v Gorici, na Ljudskem vrtu s predstavmo “Il Muro (La domenica delle scope)”

Prebrano 323 krat