Natisni to stran
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

V Solkanu danes odpirajo razstavo o veščinah in skrivnostih mizarskih mojstrov

Od Objavljeno November 08, 2019

Že sedaj si je v prostorih, kjer deluje solkansko Rezbarsko, intarzijsko in restavratorsko društvo mogoče ogledati dokaze o nekdaj zelo razviti mizarske obrti v tem kraju, s čimer želijo tudi ohraniti in prenesti znanje starih mizarskih veščin za prihodnje generacije.

V društvu, kjer so tudi sicer zelo dejavni, tako z obeležji v kraju kot z zbornikom Živel je tod mizarjev rod, pa si prizadevajo še za ureditev zbirke Hiša solkanskega mizarja – življenje in delo solkanskih mizarjev. Predsednik Jožko Markič:

Nekakšen vpogled v zbirko, ki bi jo uredili v sodelovanju s krajevno skupnostjo, občino in Goriškim muzejem, pa je razstava, ki jo sedaj gostijo v prostorih društva, gre za razstavo Veščine in skrivnosti mizarskih mojstrov. Pogled na historično pohištvo z drugega zornega kota, katere avtorja sta mag. Boštjan Roškar in Tatjana Štefanič iz Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož. Goriški muzej pa je gostujočo razstavo dopolnil z nekaterimi svojimi predmeti, je pojasnil Rok Bavčar

Razstava se odpira danes zvečer, jutri dopoldne bo tudi soavtorica Tatjana Štefanič obiskovalce popeljala na ogled zbirke. Ta bo v Solkanu gostovala okvirno pol leta.

 

Prebrano 380 krat