• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Kristina Furlan

Kristina Furlan

Kmetje si ne belijo glave le zaradi koronavirusa, ampak tudi zaradi vremena, ki jim je ponoči v Vipavski dolini vzelo precej sadnega pridelka, temperature so se ponekod spustile tudi do skoraj 7 stopinj pod lediščem, kar je bilo usodno predvsem za marelice, breskve in kaki.

je pojasnil Rajko Črv iz Kmetijsko svetovalne službe Ajdovščina , ki smo ga vprašali tudi, kako učinkovito je kurjenje proti pozebi v trajnih nasadih.

obstaja še ena metoda, to je mešanje zraka z velikimi ventilatorji, kot pojasnjuje Črv

Letošnja letina bo torej precej skromna, v Brdih medtem iščejo rešitve za prodajo češenj, saj junijskega praznika češenj ne bo.

 

 

 

S tem, ko se je začel pouk na daljavo, so se izpraznile učilnice, v OŠ Miren, kjer od lanskega poletja gradijo prizidek, pa je bilo več oddelkov začasno nameščenih na nadomestni lokaciji, a če ne bo večjih zapletov z gradbeno-obrtniškimi deli, bi se septembra lahko vsi vrnili v šolsko stavbo in nove prostore. Župan občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar:

A kljub izrednim razmeram izvajalci ostajajo na gradbišču in nadaljujejo dela:
Torej inštalacijami in vsem, kar sodi v ta skelet, ki ga sedaj zaključujejo, še pojasnjuje župan. Ravnateljica Nikolaja Munih pa nam je odgovorila, da skušajo v svojem okolju delovati pozitivno, tako so vso pokvarljivo hrano iz šolske kuhinje podarili Vincencijevi zvezi dobrote na Mirenskem gradu, kjer pripravljajo tople obroke za brezdomce. Gradbeni stroji medtem brnijo še drugod po mirensko-kostanjeviški občini:
Zaključek te investicije Humar pričakuje do junija.

Drugi mandat je sredi izrednih razmer začela direktorica občinske uprave Občine Brda Anita Manfreda, ki se je najprej ozrla po dosedanjem delu in izpostavila:

Včeraj je z županom Francem Mužičem podpisala pogodbo za naslednjih pet let na čelu briške občinske uprave. Kateri so največji izzivi in cilji, ki jih želi Manfredova doseči s sodelavci?
Čemu posvečajo največ pozornosti?
Hkrati se z Zavodom TKMŠ in ostalimi akterji pripravljajo na delo, ki ga bodo morali izvesti takoj po koncu karantene, zaključuje dosedanja in nadaljnja direktorica, ki je obenem aktivna tudi kot podpredsednica stranke DeSUS in občinska svetnica Občine Šempeter-Vrtojba, kjer je bila pred prihodom v Brda tudi zaposlena v občinski upravi.

Medtem ko se po vse več občinah lotevajo šivanja zaščitnih mask, je v Tolmin včeraj prispela pošiljka, ki bo od jutri na voljo občanom. Poveljnik tolminskega štaba CZ Jože Dakskobler:

Posredovali jih bodo tudi v poštne in bančne poslovalnice, na bencinske servise in ostale javne prostore, kjer je njihova uporaba obvezna.
Policija ob tem opozarja, da so zaznali posamezne kršitev pravil vstopov v trgovine. Med drugim vsi starejši ne spoštujejo omejitve, da smejo nakupovati le med 8. in 10. uro zjutraj. Zaradi teh kršitev so na tolminski policiji prejeli nekaj prijav in če se občani tega ne bodo držali, bodo začeli izrekati globe, ki znašajo 333 evrov. Kako pa je s spoštovanjem omejitev gibanja znotraj občinskih meja?
Včeraj sta se sicer za pozitivna na koronavirus izkazala še dva občana na Tolminskem, a gre za člane družine ene od dveh prvotno okuženih oseb, ki so bili ves ta čas v samoizolaciji in pri katerih je bil izbruh bolezni pričakovan, torej po besedah direktorja ZD Tolmin, Gaudencia Lucasa Triepa, ne gre za širjenje bolezni po Občini Tolmin, ampak za pojav v že okuženem družinskem krogu. V Občini Tolmin sicer novih okužb, vnesenih od zunaj, ni bilo zaznati od 17. marca. Poveljnik CZ Dakskobler dodaja

Stran 1 od 155

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33