• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Kristina Furlan

Kristina Furlan

Slovenski kmetje, predvsem rejci drobnice, se ne spopadajo le z epidemijo, ampak tudi zvermi. Državni svetnik z Vipavskega in član komisije za upravljanje z zvermi v okviru Ministrstva za okolje in prostor, Branko Tomažič, je vložil novelo Zakona o interventnem odvzemu volka in medveda iz narave, ki je naletela na nekatera nasprotovanja civilnodružbenih organizacij.

V Sloveniji je to po Tomažičevem mnenju možno le v kočevskih in snežniških gozdovih, nesprejemljivo pa se mu zdi na gosto poseljenih območjih, kjer zveri vse pogosteje vdirajo že v urbana središča, ponekod je postala vprašljiva celo varnost ljudi, dodaja.
Boji se, da bodo posledično kmetje opustili rejo na prizadetih območjih, ki se bodo začela zaraščati.
„Predvsem pa zveri odstraniti iz krajev, kjer posegajo v življenjski prostor kmeta ali ostalih prebivalcev,“ zaključuje državni svetnik Branko Tomažič, predstavnik kmetov v DS RS.

Občina Vipava, kjer zaenkrat še ni bilo zabeleženega primera okužbe s koronavirusom, je zagotovila material za izdelavo zaščitnih mask, prostovoljke so poprijele za delo in prve maske so bile že poslane občanom, nam je povedal poveljnik vipavske CZ David Premrl.

Kako pa je sicer s kršitvami v tem delu Vipavske doline? Kaj opažajo na terenu?
Tako da je Premrl pohvalil ravnanje večine občanov, tudi glede režima nakupovanja.
Pripravljeni so tudi na oskrbo morebitnih okuženih, ki bi jih morali namestiti v izolacijo.
(Foto: Občina Vipava)

Kljub izrednim razmeram se nadaljujejo priprave na gradnjo odprtega optičnega omrežja s pomočjo kohezijskih sredstev na območjih, kjer drugi slovenski operaterji infrastrukture niso izrazili tržnega interesa za to storitev. Dobre novice so se ta teden razveselili tudi v Brdih. Kako bodo tam tekle aktivnosti, je pojasnila direktorica občinske uprave Anita Manfreda.

Po pričakovanjih naj bi se to zgodilo v enem letu.
Hišni optični priključek bo omogočal hitrosti prenosa podatkov do 10 Gb/sek. Postopek naročanja priključkov se je že začel tudi na upravičenih območjih občine Kanal ob Soči, ki so prav tako vključena v projekt Rune. Tudi tam bodo informativne sestanke z občani organizirali po koncu epidemije.

Kmetje si ne belijo glave le zaradi koronavirusa, ampak tudi zaradi vremena, ki jim je ponoči v Vipavski dolini vzelo precej sadnega pridelka, temperature so se ponekod spustile tudi do skoraj 7 stopinj pod lediščem, kar je bilo usodno predvsem za marelice, breskve in kaki.

je pojasnil Rajko Črv iz Kmetijsko svetovalne službe Ajdovščina , ki smo ga vprašali tudi, kako učinkovito je kurjenje proti pozebi v trajnih nasadih.

obstaja še ena metoda, to je mešanje zraka z velikimi ventilatorji, kot pojasnjuje Črv

Letošnja letina bo torej precej skromna, v Brdih medtem iščejo rešitve za prodajo češenj, saj junijskega praznika češenj ne bo.

 

 

 

Stran 1 od 156

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33