• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Bolj kot pustne maske so te dni iskane maske za zmanjšanje možnosti okužbe. Ali jih je v Goriški lekarni mogoče kupiti, smo danes preverili pri direktorici Ester Košiček:

Porast povpraševanja po tovrstnih artiklih je občuten, kot ugotavlja Košičkova. Kako učinkovita pa je po njenem uporaba maske?

Po današnjem izrednem sestanku na novogoriški občini s predstavniki stroke in različnih institucij, ne bo nobenih drastičnih ukrepov - vzpostavljen je krizni štab, institucije so na preži, na občini pa čakajo na navodila države, ki je za pristojna.

Nekateri občani z Goriškega, ki v teh dneh prebolevajo gripo ali virozo oz. je ta za njimi, se zaskrbljeni sprašujejo, kako je s testiranjem za okužbo z corona virusom, tudi glede na inkubacijsko dobo. Pri epidemiologu z novogoriške enote NIJZ Mariu Fafanglu smo se pozanimali, kako je s testiranjem v naši regiji, kdo ga opravlja in pri katerih pacientih.

Kar po besedah Fafangla pomeni, da testiranje vsake osebe, ki ima prehlad, ni primerno.

Na pojav koronavirusa v nekaterih severnoitalijanskih krajih so se odzvali tudi v Domu upokojencev Nova Gorica, kjer so preventivno prepovedali obiske. Direktor Bojan Stante je sprejeto odločitev dopoldne pojasnil:

Zimski meseci so že običajno vsako leto z vidika zdravja bolj tvegano obdobje zaradi povečanega obsega raznih obolenj, v teh dneh pa želijo stanovalce doma zaščititi pred dodatno izpostavljenostjo.
(Foto: arhiv DEOS)

Po pustnih rajanjih se je zadnji februarski teden v sosednji Gorici v Italiji začel veliko bolj resno in v izrednih razmerah, saj so bili marsikje primorani ostati doma. V boju proti širjenju koronavirusa so zaprle vrata šole, samevajo pa tudi številni drugi javni prostori in ustanove, med njimi Kulturni dom Gorica. Kot nam je povedal njegov direktor Igor Komel, so do vključno 1. marca 2020 tudi v prostorih Kulturnega doma v Gorici odpovedane vse prireditve in dejavnosti kulturnega, športnega in pustnega značaja.

Poklicali smo tudi solastnico vinoteke Mama Angela na Travniku v Gorici Tamaro Kumar. Po njenih besedah ponekod že opažajo upad gostov:
V družbi Hit ostajajo pri sprejetih ukrepih, bodo pa sledili direktivam na občinski in državni ravni, o katerih bo več znanega po današnji tiskovni konferenci na MONG, ki je sklicana ob 11. uri. Tam bomo seveda tudi Robinovci, zato sledite še naprej domačim novicam.

Kot poročajo nekateri mediji je v Italiji največje žarišče koronavirusa v Evropi. Do sinoči so zabeležili več kot 15o okuženih, umrli pa so 3. Največ okuženih je v deželi Lombardija, sledi ji Benečija, o primerih okužb poročajo tudi iz Emilije-Romanje, Piemonta in Lacija. Dežela Furlanija Julijska krajina je zaradi primerov v sosednjih deželah preventivno razglasila krizno stanje. Zaprte bodo univerze v Trstu in Vidmu. Krizna delovna skupina, ki se je sestala včeraj v Palmanovi, je tudi odredila do nadaljnjega zaprtje šol, knjižnic, športnih in kulturnih prireditev in ostalih večjih srečanj. Ukrepi so tudi med slovenskimi obmejnimi občinami sprožile preplah, saj se številni italijanski državljani poslužujejo storitev pri nas. Strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler je za Radio Robin o pripravljenosti v bolnišnici povedala:


Na vhodu v urgentni center že visi opozorilo.


Vsi potencialni pacienti z nalezljivimi boleznimi so namreč obravnavani v posebni izolacijski sobi. V primeru potrditve okužbe s koronavirusom, bi bil pacient premeščen v intenzivni enoti, s čimer bi zagotovili najvišjo stopnjo izolacije pacienta. Danes in jutri bodo v bolnišnici opravili še dodatno izobraževanje osebja, strokovna direktorica se bo posebej še sestala tudi z zdravnico za obvladovanje bolnišničnih okužb ter predstojnikoma urgentnega centra in internistične službe. Ponovno bodo preverili vse intervencijske poti in aktualne dogodke, novosti.

Se bodo pa danes z namenom preverbe pripravljenosti na Goriškem na pobudo novogoriškega župana na mestni občini sestali tudi predstavniki novogoriškega zdravstvenega doma, bolnišnice, območne enote NIJZ in mestne občine.

 

Slovenijo bo, na 65. tekmovanju za Pesem Evrovizije, ki bo letos potekalo v nizozemskem Rotterdamu, zastopala Ana Soklič, ki je s prepričljivim nastopom in suverenim vokalom prepričala najprej strokovno žirijo, nato pa še gledalce pred malimi zasloni, ter postala zmagovalka tekmovanja EMA 2020. Skladbo so napisali Bojan Simončič in Ana Soklič, slednja je napisala tudi besedilo, Žiga Pirnat pa je poskrbel za aranžma zmagovalne skladbe letošnje Eme, skupaj s spremljavo Budapest Art Orchestra. 

Ana Soklič izboru EMA ni neznanka, saj se je na njenem odru pojavila že tretjič. V tretje gre rado?


Kakšno je sporočilo pesmi Voda?


Kakšni so načrti za evrovizijski oder v Rotterdamu, bo skladba ostala v slovenskem jeziku? Ob odličnem vodenju Klemna Slakonje, ki je poskrbel za kar nekaj humorističnih vložkov, je zagotovo največ pozornosti požela njegova izvedba lanskoletne zmagovalne skladbe tekmovanja za Pesem Evrovizije, Arcade, ter njegov venček vseh do sedaj izbranih evrovizijskih skladb, ob skrbno pripravljeni kostumografiji, ki jih je na tekmovanje v zadnjih 25 letih poslala RTV Slovenija. 

V superfinalu sta tako, po glasovih strokovne žirije, v sestavi Darja Švajger, Nuša Derenda in Maja Keuc, pristali Lina Kuduzović ter Ana Soklič, ki je kasneje tudi slavila.

Lina Kuduzović ob svojem nastopu na EMI 2020 obeležuje 10. obletnico zmage v prvi sezoni Slovenija ima talent, kako pa je podoživela svoj nastop v superfinalu, s skladbo 'Man Like U'?

 

 


Po šestih letih pa se je na oder EME vrnila tudi Tinkara Kovač, ki se je tokrat predstavila s skladbo 'Forever', ki je tudi med samim tekmovanjem pohvalila tehnološko in kreativno ekipo EME 2020. 


 

  


„Po banki smo izgubili še elektro,“ je nedavno odločitev nadzornega sveta Elektra Primorske o prodaji hčerinske družbe E 3 Petrolu pospremil Robert Golob, predsednik uprave GEN-I.

Stran 1 od 211

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33