• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Po prvih ocenah najhuje v Vipavski dolini in Istri, pomoč tudi, kjer je "zatajil" Vogršček

Od Objavljeno April 12, 2021

Škoda po nedavni pozebi bo višja kot v preteklih letih, je terenu poudaril sekretar na kmetijskem ministrstvu, Anton Harej, ki je danes obiskal kmetijo Fornazarič v Volčji Dragi, sadjarsko kmetijo Štor v Velikih Žabljah in Kmetijo Ferjančič v Budanjah. 

V nižinskih legah domačega sadja ne bo, deloma so prizadete tudi trte. Pomoč bo, prihaja interventni zakon

Ob tem je tudi možnost odpisa prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prisluhnili bodo tudi pridelovalcem, ki niso mogli zaščititi pridelka z oroševanjem. Ker je sanacija Vogrščka v polnem teku, bo ministrstvo skušalo najti finančne rešitve za kmetijska gospodarstva, ki so utrpela res izjemno škodo.

Po prvih ocenah je najhuje v Vipavski dolini in v Istri, ocenjujejo v Kmetijsko - gozdarskem zavodu Nova Gorica. Direktor, Branimir Radikon

V Velikih Žabljah ocenjujejo, da gre za škodo v višini 30.000 evrov, kot pravi Radovan Štor, je na okrog 3 hektarjih češenj, marelic in breskev, škoda namreč stoodstotna. Bodo ukrepi, ki jih je napovedalo kmetijsko ministrstvo, zadoščali?
te so namreč, kot pravi, nedostopne za manjše kmetije, od ministrstva pa tudi od zavarovalnic pričakujejo, da se uredi zavarovanje samo osnovnega pridelka.

Kot so sporočili iz kmetijskega ministrstva, naj bi pozeba po vsej državi povzročila do 50 milijonov evrov škode in naj bi bila primerljiva s škodo po pozebi v letih 2016 in 2017. Kot je dejal minister Jože Podgoršek, ki je danes obiskal kmetijo pri Trebnjem zaenkrat še zbirajo podatke o nastali škodi, potem bodo na ministrstvu iskali rešitve.

„Državna pomoč sadjarjem bo verjetno v podobni obliki kot je bila v takšnih primerih v minulih letih. Kar se tiče Vipave, obstaja težava z nivojem vode v pregradi Vogršček, ki pa je po vrsto letih končno v fazi sanacije. Naj povem, da namakalni sistem že deluje, vendar imamo zaradi obnove težave s pritiskom, zato imajo nekateri sadjarji s tem zaplete."

Minister je posebej tudi poudaril, da je treba iskati nove sistemske ukrepe za povečanje odpornosti kmetijskih gospodarstev za takšne primere ter investicije za prilagajanja na podnebne spremembe. „V letošnjem letu bomo znova razpisali ukrep za investicijo za kmetijska gospodarstva z namenom podpreti investicije za naložbe, za prilagajanje na podnebne spremembe v višini 20 milijonov evrov. Prepričan sem, da bo lahko marsikdo v letošnjem razpisu uspešen, saj je dodano dvakrat več sredstev in bomo lahko s temi investicijami bolj odporni na podobne neprilike kot je letošnja.“ V prihodnje pa bo potrebno z Ministrstvom za okolje, ki je pristojno za vode, poiskati načine za hitrejše pridobivanje vseh potrebnih dovoljenj za namakalne in protipozebne sisteme.

Prebrano 149 krat

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33