• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Novosti pri prehajanju meje: nove izjeme, prehajanje za obmejno prebivalstvo nekoliko lažje

Od Objavljeno April 12, 2021

Zaradi številnih sprememb je še vedno veliko nejasnosti, kako je s prehajanjem meje. Z današnjim dnem veljajo spremembe Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo, ki velja do vključno 18. aprila. 

Za vstop v državo iz rdečih območij, kar so vse slovenske sosede, je še vedno obvezna 10 dnevna karantena, razen ob negativnem PCR testu, dokazilu o preboleli okužbi ali o cepljenju. Brez napotitve v karanteno in brez negativnega PCR testa so poleg doslej veljavnih izjem (tranzit, diplomati, prevoz blaga, šolarji, dvolastniki,...) dodani še akreditirani novinarji na službeni poti v tujini in osebe, ki vstopajo iz nujnih razlogov, in se vračajo čez mejo v roku 12 ur po prehodu meje. 

Ob pogoju tedenskega testiranja lahko mejo prehajajo delovni migranti in osebe, ki so napotene na čezmejno opravljanje storitev, pod pogojem, da se v Slovenijo vrnejo najkasneje v petih dneh po prehodu meje; šolarji, starejši od 15 let; osebe, ki prevažajo dnevne šolarje; za zdravstvene storitve; ter državljanu države članice Evropske unije ali schengenskega območja, ki prihaja iz druge članice Evropske unije ali schengenskega območja, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, starševsko skrb in stik z otrokom, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi, in se čez mejo vrača v 12 urah po prehodu meje. Podrobneje o izjemah, ki lahko prehajajo mejo brez testa oziroma s tedenskim testiranjem: ODLOK

Kontrolne točke ostajajo, kontrolne točke A: Vrtojba, Fernetiči in Škofije, obratujejo ves čas, na B točkah pa je prestop dovoljen le osebam, ki uveljavljajo eno od izjem iz 11. člena odloka. Kontrolne točke kategorije B so Krvavi potok, odprt med 5. in 23. uro, Robič med 5. in 23. uro, ob nedeljah in praznikih zaprt, Predel med 6. in 9. uro ter med 15. in 18. uro, ob nedeljah in praznikih zaprt, Nova Gorica (Solkan) med 6. in 21. uro, Neblo, kjer se dopoldanski termin premika za eno uro in je odslej odprt med 5. in 9. uro ter med 16. in 19. uro popoldne ter Rateče - med 6. in 21. uro.

Kot kaže, pa se nekoliko rahlja prehajanje meje izven kontrolnih točk za obmejne prebivalce, z obeh strani meje. Kot piše v odloku, je prestop izven kontrolnih točk dovoljen samo državljanom Slovenije in državljanom držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, ki imajo prebivališče v občini Slovenije, ki meji na Italijo, ter državljanom Italije in državljanom držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, ki imajo prebivališče v administrativni enoti Italije, ki meji na Slovenijo. Pogoj za prestop meje je ne glede na čas in kraj prestopa meje izpolnjevanje pogojev za vstop v državo po tem odloku. Če imate prebivališče v občini, ki meji na Italijo, lahko prehajate izven kontrolnih točk in časa obratovanja, so pojasnili na notranjem ministrstvu. 

Sicer pa pogoji za vstop v Italijo ostajajo nespremenjeni. Odlok italijanskega Ministrstva za zdravje, ki kot pogoj za vstop v Italijo poleg negativnega testa na Covid-19 (PCR ali antigenski), samoizjave in prijave na lokalno zdravstveno ustanovo (ASL) obvezne 5 dnevne karantene ter ponovnega testa na Covid-19 po izteku karantene, je podaljšan do 30. aprila, so potrdili na Generalnem konzulatu v Trstu. "Še vedno veljajo izjeme za vstop v Italijo, na katere se omenjeni odlok ne nanaša: dokazani službeni, zdravstveni ali drugi nujni razlogi ter tranzit v drugo državo, cepljenju proti Covidu-19 ali potrdilo o tem, da je posameznik že prebolel okužbo, ne izključujeta pogoja negativnega testa za vstop v Italijo." Pogoji za vstop v Italijo

Pri naši sosedi, Furlaniji Julijski krajini, se sicer izboljšuje epidemiološka slika, z današnjim dnem namreč ni več uvrščena, kot tudi nekatere druge dežele med rdeče, ampak je oranžna, prebivalci lahko odidejo od doma brez nujnih razlogov, čeprav je gibanje še vedno omejeno na občino prebivališča. Odpirajo se tudi trgovine ter kozmetični in frizerski saloni.

Prebrano 859 krat

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33