Natisni to stran
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
v Novice

Primorske občine - ambasadorke za podnebne spremembe

Od Objavljeno Februar 05, 2021

Med prvimi primorskimi občinami so ta teden župani Nove Gorice, Ajdovščine, Pivke in Kopra, pred njimi pa tudi Idrije, s podpisom pristopili h Konvenciji županov, ki se pridružujejo evropskemu gibanju za podnebne spremembe in energijo.

To je rezultat čezmejnega projekta SECAP, ki je sofinanciran v okviru programa Interreg SLO-IT iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in spodbuja trajnostno rast čezmejnega območja, zlasti mestnih predelov. V njem kot partner sodeluje GOLEA - namestnik direktorja Boštjan Mljač:

Poleg Centra zelenih tehnologij, ki ga je MONG zagnala skupaj z Univerzo v Novi Gorici in lokalnim gospodarstvom, je župan Klemen Miklavič navedel še druge ukrepe:
Tadej Beočanin, župan občina Ajdovščina, ki jo označujejo kot vodilno pri prilagajanju na podnebne spremembe, je navedel znižanje emisij CO2 v lanskem letu za skoraj 30 ton.
To so le nekateri koraki na poti v bolj zeleno prihodnost. Sedaj so se omenjene občine prve na Primorskem tudi formalno zavezale, da bodo do konca tega desetletja zmanjšale emisije CO2 za vsaj 40 odstotkov. "K tej mednarodni družini občin nameravata pristopiti tudi občini Kanal ob Soči in Tolmin, pa še katera druga," dodaja Mljač.

V torek, 9. februarja, med 11. in 12. uro gostimo tudi priznani klimatologinji dr. Lučko Kajfež Bogataj in Mojco Dolinar (ARSO).

Prebrano 167 krat