Natisni to stran
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
v Novice

V Eternitu danes izreden inšpekcijski nadzor, rezultatov analize vode v Anhovem še ni

Od Objavljeno Julij 31, 2020

V občini Kanal ob Soči še vedno čakajo na rezultate analize vode iz vodovoda Anhovo. Kot kaže bodo morali pitno vodo prebivalcem Anhovega še vse do konca tedna dovažati gasilci. V družbi Eternit je bila danes tudi inšpekcijska služba.

Po pojasnilih, ki smo jih priobili iz podjetja Eternit, je pretekli petek zaradi "nesrečnega spleta okoliščin v sistem vdrla voda iz čistilne naprave tovarne Eternit. Do vdora je prišlo po 6.30 zjutraj, napaka pa je bila odpravljena ob 10.15 istega dne." Pojasnili so še, da od takrat ne prihaja več do kakršnegakoli mešanja vod. "Prav tako so bili uvedeni vsi ukrepi, ki so takoj onemogočili možnost ponovitve takšnega dogodka," dodajajo in poudarjajo, da je šlo za enkraten, časovno omejen dogodek, ki se je zgodil prvič in ga močno obžalujejo. V podjetju še poteka temeljita interna preiskava, po koncu bodo poslali občini popolno poročilo o dogodku. Kanalska županja Tina Gerbec nam je danes po telefonu pojasnila, da so rezultate analize pričakovali danes, medtem sledijo navodilom s strani inšpekcije

Na naše vprašanje, so nam na republiškem Inšpektoratu za okolje in prostor pojasnili, da je bil danes v družbi Eternit opravljen tudi izredni inšpekcijski inšpektorja za okolje in naravo (IRSOP). Inšpekcija za okolje in naravo je zaradi onesnaženja pitne vode v vodovodnem sistemu naselja Anhovo opravila izreden inšpekcijski pregled v družbi Eternit. "Ugotovljeno je, da je v petek, 24. julija zaradi napake pri obratovanju industrijske čistilne naprave Eternit odpadna voda iz bazena za mehansko prečiščeno odpadno vodo odtekala v vodovodno omrežje javne kanalizacije." In še: napaka je bila istega dne odpravljena, ugotovitveni postopek je še v teku. Krajani Anhovega pa bodo morali kot kaže po pitno vodo h gasilcem.

Prebrano 155 krat