Natisni to stran
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
v Novice

"Svoboda ni bila dana na krožnik!"

Od Objavljeno Februar 17, 2020

2. februarja 1944 je v Dovčah prišlo do bitke, v kateri so zmagali partizani, nemška vojska pa je bila poražena, zato so se nemški vojaki maščevali krajanom Komna, Branika, Tomačevice, Dovc in Divč.

Požiga Komna in okoliških vasi, ki so jih februarja 1944 požgali nemški okupatorji, in mu je sledil izgon preko 1.000 vaščanov v Nemčijo, so se spomnili v petek, v komenskem Kulturnem domu ob 76. obletnici izgnanstva in begunstva ter 75. obletnici vrnitve v Komen. Častni govornik, predsednik Borut Pahor, je pred slovesnostjo položil spomenik padlim borcem, v nagovoru pa se je dotaknil tudi kot je dejal „zlorabe 10. februarja, dneva spomina na fojbe,“ zato upe polaga v skupno obeležitev 100. obletnice požiga Narodnega doma v Trstu, ki se je bosta 13. julija udeležila z italijanskim predsednikom Mattarello

Da je potrebno spomin na te dogodke ohranjati za zanamce, je poudarila Sabina Godnič, predsednica društva komenskih izgnancev, ki je skupaj s komensko občino pripravilo slovesnost
Zgodovinarka in doktorica etnologije, domačinka, Jasna Fakin Bajec, je orisala, kaj se je dogajalo 15. februarja 1944, ko so morali krajani kraških vasi oditi v izgnanstvo v Neumarkt na Bavarsko.
Zato so v komenski knjižnici ob dogodku odprli tudi razstavo o duhovniku Viktorju Kosu, ki jo je pripravila zgodovinarka Ivanka Uršič.

 

Prebrano 156 krat