Natisni to stran
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
v Novice

Na Ajdovskem zapora območja zaradi hude gnilobe čebelje zalege

Od Objavljeno Januar 13, 2020

Zaradi hude gnilobe čebelje zalege v Potočah je novogoriška enota Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlino določilo zaporo območja več sosednjih krajev.

Zadnji dan lanskega so v novogoriški enoti Uprave prejeli laboratorijsko potrjen povzročitelj hude gnilobe čebelje zalege pri čebeljih družinah v Potočah. Bolezen sicer zaradi nizkih temperatur zaenkrat ne predstavlja velike škode in dela za čebelarje in inšpektorje

pravi predsednik Čebelarskega društva Ajdovščina, Dušan Božič. Zapora območja v krajih Potoče, Brje, Dobravlje, Gojače, Kamnje, Skrilje, Selo, Stomaž, Vrtovin, Velike Žablje in Vipavski Križ pomeni prepoved premika čebeljih družin, čebel in matic ter čebelarskega orodja iz čebelnjaka iz območja na območje.

Na tem območju je okoli 40 čebelarjev, čebeljih družin pa je okoli 500, še ocenjuje Božič. Takoj ko bodo vremenske razmere dopuščale, predvidoma v drugi polovici marca, bo strokovnjak klinično pregledal vse čebelnjake okoli okuženega, v polmeru treh kilometrov in ustrezno ukrepal, kar je sežig okužnega panja. Ukrep zapore velja do preklica.

 

 

Prebrano 206 krat