Natisni to stran
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
v Novice

V ZZP bi najprej uvedli testne pokrajine

Od Objavljeno Oktober 24, 2019

Po več spodletelih poskusih ustanovitve pokrajin, kar je zapisano tudi v slovenski ustavi, je projekt delovne skupine pod vodstvom Boštjana Brezovnika, dobil v letošnjem letu nov zagon. Prvotno je bilo predviden 11, sedaj 8 do 10 pokrajin, kjer sta Maribor in Ljubljana svoji pokrajini. Primorska ostaja razdeljena na Goriško in Primorsko-notranjsko pokrajino. Pokrajine  naj bi v tem obsegu zaživele do leta 2030. V Zvezo za Primorsko menijo, da je ta rok preveč oddaljen, poudarjajo pa tudi fiskalno decentralizacijo.

V Zvezi za Primorsko se že vse od slovenske osamosvojitve dalje trudijo prepričati javnost in slovensko politiko o nujnosti oblikovanja pokrajin, poudarjajo v vodstvu stranke, kjer dodajajo, da so najpomembnejše pristojnosti, ki naj bi jih pokrajine dobile, ter njihovo financiranje. Podpredsednik programskega sveta Zveze za Primorsko Peter Velikonja


Kaj bi bilo potrebno postoriti pred ustanovitvijo pokrajin?

Ker si želijo, da bi v Sloveniji vendarle oblikovali pokrajine, želijo aktivno sodelovati pri tem in so zato pripravili dva predloga:

V ZZP so še prepričani, da je postavljen rok leta 2030 za oblikovanje pokrajin preveč oddaljen, saj bodo takrat v Sloveniji popolnoma drugačne demografske in ekonomske razmere kot danes.

 

 

Prebrano 232 krat