Natisni to stran
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
v Novice

Varuha navdušila Hiša dobre volje v Mirnu in Novi Gorici

Od Objavljeno Avgust 22, 2019

S pohvalami je svoj obisk v novogoriškem Domu upokojencev včeraj zaključil Varuh človekovih pravic, Peter Svetina.

 

Varuh je pred tem obiskal tudi enoto Doma, Hišo dobre volje v Mirnu, kjer ga je navdušil skupnostni pristop.

V sklopu obiskov na terenu se sicer, kot je povedal, skušajo približati vsem tistim, ki zaradi različnih razlogov sami ne morejo do njega. S strani stanovalcev mu je bila sicer zaupana ena sama pripomba.

Med zaposlenimi pa je največja težava izgorelost

Poleg pomanjkanja kadrov, ki raje odhajajo na bolje plačano delo v sosednjo Italijo, je na problem prezasedenosti in dolgih čakalnih vrst opozoril tudi direktor doma Bojan Stante.

Sicer pa je Varuh s sodelavci nenapovedano obiskal še Varstveno delovni center Nova Gorica, enoto Stara Gora. S sodelavci je ugotovil, da bi bile lahko razmere boljše. Ključni problem je predvsem mešanje uporabnikov, ki glede na svoje specifike ne sodijo skupaj. Varuh se je o tem pogovarjal z direktorico VDC, Tanjo Cink, ki se zaveda problematike. Z varuhom Svetino sta se strinjala, da so VDC-ji neprimeren prostor za uporabnike s pridobljeno možgansko poškodbo, ki pervenstveno potrebujejo rehabilitacijo. Varuh bo zato ponovno apeliral na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da to področje uredi.

 

Prebrano 273 krat