Natisni to stran
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
v Novice

Pri Kobaridu volk pokončal 10 ovc

Od Objavljeno Avgust 11, 2019

Približno pet kilometrov od Kobarida proti italijanski meji, na planini Starijski vrh, je volk v noči na soboto pokončal najmanj deset ovac. Rejci so ogorčeni, da jim pristojni ne prisluhnejo in izdajo odločbe za odstrel.

V Pašni skupnosti Starijski vrh, ki združuje rejce drobnice v vaseh na območju Kobarida, so prepričani, da gre za volka, to potrjujejo ugrizi na ovčjih truplih in tudi pričevanje domačina, ki je zjutraj volka videl na razdalji manj kot 30 metrov. Ne gre za prvi napad, od maja naprej se jih je zvrstilo že 5, od skupno 244 ovc, jih manjka že okrog 40, nekaj jih še pogrešajo, poročajo v pašni skupnosti, kot je povedal Franc Uršič, so ogorčeni, da jim pristojni ne prisluhnejo in izdajo odločbe za odstrel.

Interventni zakon na tem območju ne velja, republiška Agencija za okolje pa ustne odločbe za odstrel ne izda, postopki za razrešitev vloge se vlečejo preveč časa, še opozarjajo rejci. Pri tem volka na tem območju do lani ni bilo.

Kmetje nismo proti živalim, smo prvi naravovarstveniki, še dodaja Uršič. Zaščitne ograje ne pomagajo, pes pa je zaradi bližine sprehajalne poti in odgovornosti, ki jo nosi kmet, preveliko tveganje. V teh dneh bodo tako pri ovcah morali dežurati kar rejci sami.

 

 

(Foto: Facebook Pašna skupnost Starijski vrh)

Prebrano 272 krat Nazadnje urejano na 0, 12.08.2019 20:06