Natisni to stran
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
v Novice

Tudi na Goriškem bodo morale občine zatisniti pas: država "odščipnila" 1,8 milijona evrov

Od Objavljeno Avgust 08, 2019

V Tolminu so danes župani 9 občin Severne Primorske in Gorenjske opozorili na spremembe Zakona o financiranju občin, po katerem bi skupaj s še nekaterimi občinami zahodnega dela države na letni ravni izgubili kar 2 milijona nujnih sredstev.

Gre za vse tri posoške občine, Kanal ob Soči, Idrijo, Cerkno, Brda, Bohinj, Gorenja vas – Poljane, pa tudi Kranjske gore, Žiri in Železnikov. Po novem predvidenem izračunu primerne porabe se predvsem zmanjšujeta teži površine in dolžine občinskih cest, ki sta v hribovskih, goratih in redko poseljenih predelih zahodne Slovenije pomembna faktorja.

Je povedal bovški župan Valter Mlekuž. Pri 5-milijonskem proračunu bovške občine, gre za približno četrt milijona izpada.

Zakon je pomanjkljiv, opozarja briški župan Franc Mužič, čeprav Brda niso toliko oškodovana kot ostale občine

Premalo se upošteva razseljenost občin, še dodaja Mužič

Za nas to pomeni skoraj 160.000 evrov manj, je poudarila kanalska županja Tina Gerbec

 

Župani so ob zaključku podpisali poziv ministru in vladi. Ministra Rudija Medveda pozivajo, da umakne nameravano spremembo formule za izračun primerne porabe iz Zakona o financiranju občin in mu predlagajo, da v formuli za izračun povprečnine poveča pomen cest in površin. Vlado Republike Slovenije pa pozivajo, da vsem občinam skozi povprečnino zagotovi dodatna sredstva za njihove naloge.

Prebrano 274 krat Nazadnje urejano na 0, 09.08.2019 16:08