Natisni to stran
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
v Novice

Pahor bi nadaljeval svojo politiko z novimi odtenki

Od Objavljeno Oktober 23, 2017

Volja volilvcev na Goriškem se ne povsem ujema z izzidi na državni ravni. Na območju šestih občin nekdanje novogoriške bi predsednika izbrali že včeraj, in to bi ponovno postal domačin Borut Pahor, saj je prepričal več kot polovico volivcev. Svoj glas mu je namreč v volilnih okrajih Nova Gorica 1 in 2 namenilo okrog 59 odstotkov udeležencev volitev. Ob oddaji svojega glasu v Šempetru, je sicer Pahor o pričakovanjih, da bi bil izvoljen že v prvem poskusu, dejal:

In zmaga se mu je izmuznila za 3 odstotke. Le v Domžalah in Kamniku ga je prehitel Marjan Šarec, ki se je sicer uvrstil v drugi krog, a bi npr. v okolici Nove Gorice volivci namesto njega raje videli Romano Tomc, saj so ji namenili 14 odstotkov, Šarcu pa 13,4%, slabih 16% pa jih je Šarec uspel zbrati v novogoriškem mestnem okraju in se tako uvrstil na 2. mesto s precej skromnejšim deležem od 25ih odstotkov, ki jih je dosegel na republiški ravni. Tudi v občinah Ajdovščina in Vipava bi v drugi krog raje poslali Tomčevo kot Šarca. Pahor je tam zbral dobrih 47%, Tomčeva 18,5 %, Šarec pa 16%. Precej višje od slovenskega povprečja se je v Vipavski dolini povzpela Ljudmila Novak z 12,5 odstoka oddanih glasov. Poglejmo še, komu so jih največ namenili na Bovškem, Tolminskem in Kobariškem: Pahorju 46,6%, Šarcu 20,6% in Tomčevi 16,4%. Na Krasu – v volilni enoti Sežana bi Pahorja izvolili že v prvem krogu, saj so mu oddali 56 odstotkov glasov, Šarcu dobrih 20, Tomčevi pa slabih 10. Pet odstotkov Kraševcev je volilo Borisa Popoviča. Pahor je glede na veliko število kandidatov v prvem krogu menil:

Ki pa se je sinoči razblinilo, tako da bo bodo volivci 12. novembra ponovno povabljeni, da izberejo. Kako namerava aktualni predsednik izkoristiti te tri tedne?

Kako se v drugi krog spušča protikandidat Šarec?

Volivci v naši regiji so se sicer včeraj kljub deževnemu in vetrovnemu vremenu odpravili na volišča bolj množično kot na državni ravni, kjer je predsednika volilo le 43,5 odstotka vseh upravičencev – za primerjavo: na prvih predsedniških volitvah v samostojni Sloveniji, na katerih je leta 1992 zmagal Milan Kučan, je volilo še enkrat več ljudi oz. skoraj 86 odstotkov. Že tradicionalno svojo volilno dolžnost najbolj vestno izpolnjujejo v volilnem okraju Ajdovščina, kjer je svoj glas oddal vsak drugi oz. 50,5 odstotka, sledi tolminski okraj treh posoških občin z 48-odstotno udeležbo, 45-odstotna je bila na območju mesta Nova Gorica z občino Šempeter-Vrtojba, Vogrskim in Bukovico, dva odstotka višja pa v preostalem delu ožje Goriške. Pahor in Šarec torej tečeta (oz. Pahor bo hodil) drugi krog, tako da bomo zmagovalca dobili na Martinovo nedeljo.

Prebrano 604 krat