• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Potem ko je včeraj stekel promet po vipavski hitri cesti, se dela, ki so stekla konec marca, za letos zaključujejo. Obnova se prihodnje leto seli naprej, na odsek med Selom in Vogrskim, sledi pa še leta 2020 odsek Vogrsko – Šempeter. Trenutno poteka projektiranje naslednje faze obnove, je povedal Marjan Koler, predstavnik republiške Družbe za avtoceste (DARS):

Prvi del obnove bodo izvedli prihodnje leto, v letu 2020 pa naj bi bila dela v celoti zaključena. Kako je z rušenjem cestninskih postaj na tem območju? Rušitev cestninske postaje Nanos bo v kratkem, septembra ali oktobra, medtem ko bo Bazara prišla na vrsto prihodnje leto:
Obnova vipavske hitre ceste je do sedaj stala približno 25 milijonov evrov, 9,7 milijonov za prvo in 15 milijonov za drugo fazo, obe sta izvedla Kolektor CPG in CP Koper v skupnem nastopu.

V ponedeljek popoldne bo na cesti Spodnja Idrija - Godovič odpravljena popolna zapora, ki se je zaradi sanacije brežin v soteski Zala začela konec julija. Obenem bo vzpostavljena polovična zapora in sicer enosmerni izmenični promet, voden s semaforji, so sporočili z republiške direkcije za infrastrukturo. Popolna zapora z obvozi je sicer povzročala kar nekaj nevšečnosti prebivalstvu, turističnim delavcem kot tudi gospodarstvu, na kar so večkrat opozorili. Po končani zapori naj se zato naredi analiza o učinkih zapore, pa sedaj poziva vlado državni svetnik za tolminsko, Bojan Režun:

Nesprejemljivo je, da je potreben v eno smer 150 kilometrski obvoz od Logatca preko Nove Gorice, kar pomeni veliko obremenitev izvozno naravnanega gospodarstva v Idrijsko-cerkljanski regiji, poleg tega so prekinjeni turistični tokovi preko povezave s Posočjem in proti Italiji, tujci se izgubljajo na obvozih, ki jih ne poznajo, označbe so le v slovenskem jeziku, našteva Režun:
Kot je znano, gre za prvo fazo urejanja tega odseka, prihodnje leto pa naj bi sledila gradnja galerije. Kot še opozarja Režun, pa se odsek od Želina do Tolmina se resda ureja, a v nobenih razvojnih načrtih ni ureditve Y-odseka proti Idriji in naprej do Logatca ter istočasno povezave Tolmin-Želin-Cerkno in Škofja Loka.

Ajdovščina bo kmalu kolesarjem in pešcem prijaznejša. Za projekt izgradnje kolesarskih poti skozi mesto so na občini v mesecu juliju pridobili nepovratni denar iz evropskega kohezijskega sklada v višini 130.000 evrov, pri čemer je celotna vrednost projekta ocenjena na približno 360.000 evrov. Od novega krožišča pri pokopališču do mosta čez Hubelj bosta po obeh straneh Goriške ulice urejeni kolesarski stezi, je povedal vodja oddelka za gospodarstvo in razvoj Janez Furlan:

Prav tako bodo urejene površine za pešce, zato se bo cestišče tudi ožalo, s čimer bodo poskrbeli tudi za umirjanje prometa, dodaja Furlan.
Trenutno se pripravlja potrebna dokumentacija za izvedbo javnega naročila za izbiro izvajalca, izvajalec naj bi bil izvajalec izbran v oktobru, v novembru pa bi se že pričela terenska dela, ki se bodo predvidoma zaključila do poletja 2019.

Občina Šempeter-Vrtojba že nekaj časa načrtuje izgradnjo kolesarske poti v Bazari, in na podlagi lani sprejete celostne prometne strategije, so se na občini prijavili na javni razpis za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti, ter za skoraj pol milijona vreden projekt prejeli slabih 100.000 evrov nepovratnih sredstev. Župan Milan Turk:

Občina bo nato postopoma projekt sama financirala, kolesarska navezava pa se bo nadaljevala proti Volčji Dragi:
Že lani pa je Ministrstvo za infrastrukturo odobrilo 20.000 evrov za preureditev avtobusnega postajališča v Vrtojbi, kar bo okvirno dovolj za izvedbo. Dela tam že potekajo:
Ki jih bodo skušali na ta način umiriti. Tudi za ureditev otoka za umirjanje prometa bodo skušali pridobiti sredstva na razpisih.

Mestna občina Nova Gorica bo izkoristila predkupno pravico za nakup skupno dobrih 11 odstotkov delnic družbe Komunala Nova Gorica, na izredni seji so namreč včeraj svetniki prižgali zeleno luč nakupu.

je povedal novogoriški župan Matej Arčon. Najprej je bilo govora o odkupu dobrih 10-odstotkov delnic družbe Energetika projekt, nakar je prejšnji teden prišla še ponudba zasebnika za dodatnih 0, 7 odstotka. Novogoriška občina bi s tem postala lastnica ene tretjine družbe, skupaj pa bi 6 občin imelo dobrih 46 odstotkov. Vendar pa bi upoštevajoč glasovalne pravice skupaj imeli ravno več kot 50 odstotkov:
Svetniki so decembra lani pooblastili občino, naj zasleduje cilj povečanja lastništva v tej družbi, zato pomislekov v tej smeri ni bilo, so pa v svetniški skupini SD, ki so glasovali proti nakupu, opozorili:
Sedaj sta na potezi ponudnika, ki lahko sicer od nakupa še odstopita. Občina je za skupno 18.802 delnic rezervirala približno 430.000 evrov.

Na družabnih omrežjih so prejšnji teden zaokrožile informacije, da se je več otrok na novogoriškem bazenu okužilo z gnojno okužbo vrhnjega sloja kože oziroma boleznijo impetigo. Gre sicer za najpogostejšo okužbo kože pri otrocih, največ se pojavlja pri otrocih, ki hodijo v vrtec ali šolo, pojasnjujejo na nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Novogoriško mestno kopališče se je že odzvalo na komentarje. Direktor javnega zavoda za šport, Uroš Jug:

Pri tem dodaja, da se bolezen prenaša kapljično:
Vodo redno kontrolijo, dodaja in do sedaj so bili vzorci vselej skladni z zakonodajo.

Letošnja trgatev bo zgodnja. Prejšnji teden so v Kozani Pri Jakončičevih že trgali zgodnji beli pinot, sicer ponoči, saj je bilo čez dan prevroče. Včeraj pa so „b'ndimo“ že začeli v Šmarjih na Vipavskem, na kmetiji Poljšakova Brajda, kjer so pobrali zgodnjo sorto grozdja, gamay, letos še bolj zgodaj kot pretekla leta, kot je povedal Darko Poljšak:

Obenem je to nekakšen barometer za trgatev, ki bo letos zgodnja, dodaja Poljšak, in zaenkrat tudi kaže na odlično letino, morda celo rekordno
Da bo trgatev, kot tudi letos sadje in zelenjava, bolj zgodnja opažajo tudi na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica
je povedala Mojca Mavrič Štrukelj, svetovalka specialistka za vinogradništvo za območje Goriških Brd in Vipavske doline, ki ob tem dodaja, da bo kot kaže letos trgatev količinsko in kakovostno dobra, nekaj je pojavov peronospore in ožiga, a na splošno je grozdje zdravo in s primernimi sladkornimi stopnjami.

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino se danes začenja že mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas, ki letos obeležuje že 24. leto. Letos, v sklopu Cankarjevega leta pod naslovom ...polno prgišče lepote... V dosedanjih kolonijah so sodelovali umetniki s celega sveta, letos jih na Sinji Vrh prihaja 10, kot je povedala ravnateljica Škofijske karitas Koper in vodja projekta Umetniki za karitas Jožica Ličen:

Posebnost kolonije Umetniki za karitas je dan odprtih vrat, ki se vedno dogaja na dan četrtka, ko je Sinji vrh odprt za ljubiteljske in profesionalne slikarje, da za namen kolonije darujejo svoj likovni zapis. V dosedanjih 24 letih je preko 1600 sodelujočih umetnikov prispevalo skoraj 2.600 del za dober namen:
Likovna kolonija, ki se zaključi v petek z razstavo nastalih del na Sinjem vrhu, je le prvi del celotnega projekta, ki med letom zaživi s potovanjem razstav, vsaka kolonija ima 10 do 15 razstav doma in v tujini. Odkar kolonija poteka so zabeležili že skoraj 300 razstav, prodanih pa je bilo 2100 del.

Stran 1 od 105

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33