• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

„Negotovost je velika,“ nam je strnil dogajanje med goriškimi avtoprevozniki Darko Petrovčič, predsednik Sekcije za promet na novogoriški območno – obrtno-podjetniški zbornici, kjer je večina članov vezana na poslovanje z Italijo.

Včeraj so pred šempetrsko bolnišnico postavili šotore, ki bodo služili za hitre teste na koronavirus, ki naj bi rezultate pokazali v treh urah.

je pojasnila strokovna direktorica šempetrske bolnišnice, Dunja Savnik Winkler. Sicer pa so na ravni države dogovorjeni, da se pacienti ne bodo zdravili v bolnišnicah, ampak da jih napotijo v infekcijsko kliniko

 

Meje bodo ostale odprte, se glasi skupna izjava po včerajšnjem sestanku ministrov držav, ki mejijo na Italijo. Število okuženih tam sicer narašča, primere koronavirusa pa so potrdili tudi na Hrvaškem in v Avstriji. Hrvaške oblasti so na mejnih prehodih s Slovenijo Rupa/Jelšane in Pasjak/Starod postavile zabojnike za sanitarne inšpektorje in zdravnike epidemiologe za razvrščanje potnikov, ki bi potrebovali zdravniški nadzor. V Zdravniški zbornici Slovenije pa medtem opozarjajo, da na primarni ravni Slovenija ni pripravljena na pojav in predvsem hitro in učinkovito ukrepanje zoper širjenje koronavirusa.  

Tako bi lahko povzeli mnenje županov Severne Primorske, ki so se na včerajšnji seji sveta regije v Ajdovščini seznanili s stanjem v šempetrski bolnišnici.

Severnoprimorski župani na današnji seji sveta regije v Ajdovščini niso mogli mimo aktualnih zadev, kot je širjenje obolelih s koronavirusom v neposredni bližini. Ajdovski župan Tadej Beočanin, ki je predsedovanje svetu regije danes za leto dni prevzel od vipavskega kolega Gorana Kodelje, je o tem povedal:

Na morebitne obolele so pripravljene tudi zdravstvene ustanove, je na seji povedal v.d. direktorja šempetrske bolnišnice Radivoj Nardin:
Šempetrska bolnišnica bo od ministrstva za zdravje v kratkem prejela tudi hitre teste za potrjevanje okuženosti s koronavirusom. Sicer pa še vedno velja, da so zaradi epidemije gripe prepovedani obiski v bolnišnici. Župani so Nardina povabili medse predvsem zaradi seznanitve s trenutnimi razmerami v bolnišnici in s tem, kakšni bodo potrebni sanacijski ukrepi za izboljšanje njenega poslovanja.

Župani severnoprimorske regije so današnjo sejo sveta regije v Ajdovščini sklenili s sklepom, ki so ga sprejeli glede koronavirusa, in sicer pozivajo pristojne institucije in ministrstvo, da jih ažurno in hitro obvešča o vsem in jim daje ustrezna navodila za ukrepanje. Navodila pa so že prejeli ravnatelji srednjih šol. Na novogoriški gimnaziji je koronavirus zaenkrat odnesel le športni dan v Italiji, kot je povedal ravnatelj Andrej Šušmelj.

Kaj pa so postorili v tem tednu?
Glede na to, da naj bi bil novi virus nevarnejši za starejše kot za mladostnike, Šušmelj dodaja:

V Zdravstvenem domu Nova Gorica uvajajo posebne telefonske linije v povezavi s koronavirusom, potem ko bodo zaradi slednjega odpovedali preventivne preglede, je pojasnila direktorica Petra Kokoravec:

in sicer za odrasle od ponedeljka do petka med 8.00 in 20.00 na tel. številki 051 656 580 ali 051 656 558, za otroke pa med 8.00 in 15.00 na tel. številko 051 656 509.
Direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar obvešča paciente, da so danes na svoji spletni strani objavili še dodatna bolj specifična navodila, ki jih je posredoval NIJZ, sicer pa posebnih telefonskih linij zaradi koronavirusa niso vzpostavili:
Glede informacij Stopar pojasnjuje, da večina kliče na nujno medicinsko pomoč.
Se je pa precej ustavila dobava naročene opreme oziroma pripomočkov za zaščito zdravstvenega osebja, saj jo Nemci, Italijani in Avstrijci po Stoparjevih besedah zadržujejo na lastnih trgih:

Medtem ko so šolarji na italijanskem območju Goriške ta teden doma, saj pouka tudi po koncu tridnevnih že predvidenih počitnic ne bo, pa so na slovenski strani vodstva šol prepuščena bolj ali manj lastni presoji. Kako so se glede aktivnosti odločili na glasbeni šoli Nova Gorica, je povedal ravnatelj Sandi Vrabec.

Katere ukrepe so potegnili glede za popoldne načrtovanih pustnih koncertov v dvorani glasbene šole v Novi Gorici in Šempetru?
Vrabec dodaja, da imajo tudi nekaj razkuževalnikov za roke, nekaj pa jih še pričakujejo. Kako pa nameravajo nadaljevati učne ure?

Stran 1 od 212

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33