Natisni to stran
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Tudi letos v Novi Gorici odmevala Prešernova poezija, v Vipavskem križu pa tudi imena nagrajencev ZKD: Dora Furlan, Društvo Gora in Peter Avbelj

Od Objavljeno Februar 09, 2021

Slovenski kulturni praznik so včeraj obeležili tudi na Goriškem, jutri se s čezmejno glasbeno popotovanje pridružujejo še trije kulturni domovi: goriški, novogoriški in sežanski.

Z recitalom Prešernove poezije so se slovenskemu prazniku kulture včeraj poklonili v mestni občini Nova Gorica. Potem ko so recital igralci SNG Nova Gorica pretekla leta izvajali na Bevkovem trgu, so se ustvarjalci gledališča z gosti velikemu pesniku poklonili prek spleta.

V Vipavskem križu pa je Zveza kulturnih društev Ajdovščina na osrednji občinski proslavi razglasila letošnje prejemnike priznanj za izjemne dosežke. Dora Furlan, dolgoletna predsednica in še vedno aktivna članica društva MOST, je priznanje prejela za dolgoletno uspešno spodbujanje k amaterskemu ustvarjanju na številnih področjih kulturnega delovanja starejših v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje ter za organizacijsko delo na področju kulture in medkulturno sodelovanje v Sloveniji in izven nje. Priznanje je prejelo tudi Društvo Gora, ki letos obeležuje 25 letnico, in sicer za izjemen prispevek pri prenosu kulturne dediščine planote Gora na nove rodove, v skupno narodno zavest ter v skupno evropsko dediščino, za spodbujanje kulturne ustvarjalnosti domačinov in povezovalno delo na področju kulture. Priznanje, ki ga bodo nagrajenci sicer v živo prejeli ob prireditvi na Lavričevem trgu, ko bo to mogoče, prejeme tudi Peter Avbar za izjemen doprinos k trajnemu bogatenju kulturnega utripa, odmevno in inovativno delo na področju gledališča in odrskih postavitev ter za mentorsko delo in prispevek k rasti ustvarjalnosti mladih na področju kulture.

Kultura nas že dolgo drži skupaj in nas bo še v bodoče, je prepričan ajdovski župan Tadej Beočanin, ki je ocenil, da je kulturno ustvarjanje v občini zelo pestro

v letošnjem letu se na področju kulture obeta več manjših projektov

V Posočju so dijaki in profesorji Gimnazije Tolmin v počastitev slovenskega kulturnega praznika pripravili virtualno prireditev z naslovom »Hodil po zemlji sem naši«.

V Kulturnem domu Gorica, Kosovelovem domu Sežana in Kulturnem domu Nova Gorica pa so za letošnje obeleževanje kulturnega praznika pripravili čezmejno glasbeno potovanje z mednarodno zasedbo opernih pevcev, ki bodo popeljali skozi poezijo Franceta Prešerna. Predstava bo jutri, 10. februarja ob 18. uri, na profilih družbenih omrežij treh organizatorjev.

Prebrano 136 krat