• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Prvi Gradnikov večer poklon srčni ustvarjalnosti Radovana Kokošarja

Od Objavljeno November 17, 2019

Na petkovem prvem Gradnikovem večeru so se Brici poklonili letos preminulemu dirigentu, skladatelju in aranžerju Radovanu Kokošarju. Na oder so stopili Kokošarjevi učenci, Moški pevski zbor Ludvik Zorzut, Vokalna skupina Vinika in Nonet Brda, ki so prisotne pobožali v notah, ki jih je solkanski glasbenik, ki je dom našel v Gradnikovi rojstni hiši v Medani, rad poslušal, ustvarjal in delil. Že čas priprav na dogodek, kot pojasnjuje direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec, je bi vir presenetljive pozitivne energije:

Radovan Kokošar je sodeloval s številnimi zasedbami različnih žanrov, od Big Ben ansambla in kvarteta, Pihalnega orkestra Anhovo, vokalnih skupin Reunion in Vinika,medanskega Moškega pevskega zbora Ludvik Zorzut, Noneta Brda in številnih drugih. Samo za Nonet Brda, ki ga trenutno vodi Martina Kocina, je aranžiral več kot 50 skladb. Kocinova je bila ena njegovih številnih učencev.

 

Kokošarju so se z vtisi na Facebook profilu Vile Vipolže poklonili številni glasbeniki in drugi:

Radovan Kokošar, predvsem moj vrstnik, letnik, dolgoletni sošolec in glasbeni prijatelj, sopevec in kolega v dveh najinih skupnih zelo uspešnih skupinah Big Ben ansamblu in kvartetu, s katerima sva skupaj obredla domala celo Slovenijo in svet, Ameriko, Avstralijo in Evropo po dolgem in počez, je bil veliki glasbenik in človek, iskren sodelavec z velikim znanjem, ki nikoli ni znal odreči kakršnekoli pomoči tako strokovne kot življenjske. Koliko lepih, težkih, napornih trenutkov sva preživela skupaj. Nisem si pa mislil, da sva prav zadnji december ob pisanju priredb za mojo novo zasedbo Trio Tenorjev, sklenila najino zadnje dejanje, priredbe za čelo. Veliko glasbe sva na njegovem domu globoko v noč ustvarila skupaj ob kramljanju in obujanju skupnih spominov. Spomnim se tudi, ko sva prav zadnji večer gledala sliko nad njegovim klavirjem, kjer je visela fotografija Big Ben Kvarteta pri papežu. To je bil še zadnji najin skupni spomin, s katerim sva se pozdravila. Nikoli več ga nisem videl. Zelo ga pogrešam.
glasbenik Vladimir Čadež

 

"Zelo sem užival v tistem kratkem, a zelo plodnem sodelovanju z Reunionom. Tudi zato, ker je bil del njega tudi Radovan, s katerim sva takoj, ko sva se videla, pobrskala po spominu in se potopila v čas, ko sva se videvala na špilih: on z Big Benom, jaz z Horizontom. Muziciranje z njim mi je bilo v užitek.
glasbenik Vlado Kreslin

 

Radovan nas je dolgo obvladal preko sto. Njegovo delo, priredbe in karizma so nas popeljali na najpomembnejše slovenske odre. Pred prvim nastopom v Križankah nas je pomiril z besedami: »Biti zbran in biti sproščen. Dobiti to ravnotežje. Če si samo zbran, te prime panika. Če si samo sproščen, se razpustiš. Dobit to srednjo pot. To srednjo pot boste dobili, če boste uživali v muziki."
Ni vaj, da ne bi pomislili nanj. Še vedno je z nami v pesmih, notah, melodijah, za klavirjem, sredi avle … v čudovitih spominih in naših srcih. Kdaj se nam zdi, da bo kar naenkrat stopil skozi vrata tiste naše glasbene učilnice, v kateri smo se skupaj imeli tako lepo.

Ana Zavrtanik Ugrin, Reunion

 

Za seboj je pustil pečat, ki ga v sebi nosimo vsi, ki smo ga poznali in bili priča njegovemu znanju glasbe. Ob slovesu je za seboj pustil sledi, po katerih bodo njegovi učenci nedvomno hodili in jih delili naprej.
pevka Tina Drnovšček

 

Za njim ostajajo dela, ostaja njegova glasba, ostaja njegov duh, ostajajo tuzemski spomini na njega. Bil je resnično mojster svojega poklica, njegovo delo je bilo poslanstvo, ki mu je bilo položeno v zibelko. Odšel je, ko je bil najbolj zrel, ko je bil njegov ustvarjalni um na višku. Številni koncerti, turneje po svetu so naju še bolj zbližali. Spoznal sem njegovo mehko, občutljivo umetniško dušo. Bil mi je nekakšna moralna opora, še posebej v zadnjem času, ko sva ustvarjala, tlakovala mojo novo glasbeno pot.
glasbenik Gianni Rijavec

 

Pri ustvarjanju projekta Združeni briški glasbeniki, smo si zelo želeli sodelovati tudi z Radovanom. Malce sramežljivo, vendar z velikim spoštovanjem do našega učitelja, smo ga povabili k sodelovanju. Radovan je povabilo sprejel s velikim veseljem in nam dal vedeti, da nas pri tem 100% podpira. V enem izmed njegovih sms-ov je zapisal: "[...] vsa čast in klobuk (ne kapu) dol!". Med snemanjem projekta smo se zelo povezali in takoj ugotovili, da ni bil človek samohvale. Občutek enakovrednosti je ogromno pripomogel pri ustvarjanju glasbe. Bil je ponosen na nas, na naš projekt. Že takoj po uspešno zaključenem projektu snemanja CD-ja, smo planirali skupaj večje projekte za naprej. Res smo hvaležni, da smo lahko sodelovali s takšnim glasbenikom in človekom.
Matej Srebrnič, Z.B.G.

 

"Več kot dve desetletji je bil aktivno prisoten v kulturnem in glasbenem utripu Brd. Predvsem pa je bil velik in dober človek, ki je bil vedno pripravljen sodelovati, razdajati svojo glasbeno genialnost in pripravljen pomagati."
predsednica Zveze kulturnih društev Brda Vesna Filej

 

Moram povedati, da z Radovanom Kokošarjem nisem bil veliko v stiku, ne osebnem ne glasbenem, ampak izguba takega glasbenika, ki je doprinesel toliko bogatih dejanj v naš prostor kot Brda in v Sloveniji, je velika škoda!“
glasbenik Zlatko Kaučič

 

Moški pevski zbor Ludvik Zorzut vežejo prijetni spomini na zborovodjo, aranžerja in skladatelja Radovana Kokošarja. Zbor je z njim sodeloval kar nekaj let, z njim doživel veliko lepih nastopov. Radovan je za naš zbor priredil nekaj znanih uspešnic iz slovenske narodnozabavne in dalmatinske glasbe, katere še vedno radi prepevamo.“
zborovodja Mopz Ludvik Zorzut Zarjan Kocina

 

Za Viniko je napisal tri skladbe: Navodilo na besedilo makedonskega pesnika Ivana Pejčeva. Gre za skladbo za ženski zbor in violončelo. Potem Uspavanko na besedilo Alojza Gradnika in Mati jagodo na besedilo Ludvika Zorzuta. Radovan je z Viniko večkrat sodeloval tudi kot poustvarjalec, in sicer s harmoniko ali klavirjem, na obeh je bil izjemen.
Danila Zuljan Kumar, Vokalna skupina Vinika

 

Foto: Damijan Simčič - Zoso

 

Prebrano 492 krat

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33