• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Petnajsti avgust 1963, vas v Vipavski dolini, maša ali proslava za dan graničarjev? To so izhodišča za veseloigro z Vipavskega, delo Simone Semenič, ki bo drevi premierno - prek spleta - zaživelo na velikem odru SNG Nova Gorica.

Na dobrovski osnovni šoli, ki je letos postala polnopravna članica mednarodne mreže Unesco šol,  so v Unescovem duhu svetovni dan poezije podaljšali kar do tega petka. V sklopu delavnic se je trideseterica učencev iz zadnje triade preizkusila v pisanju haikujev, ki jih je nato napisala pred Gradnikov kip. Pobudo sta izpeljali mentorici Ana Cukjati in Sara Remžgar, ki je o  delu učencev povedala:

Učencem izziv ni bil pretežak

Nastalo je dvajset haikujev. Kot pravita mentorici, je to dobra popotnica tudi za nadaljnje kreativne aktivnosti.

Slovenski kulturni praznik so včeraj obeležili tudi na Goriškem, jutri se s čezmejno glasbeno popotovanje pridružujejo še trije kulturni domovi: goriški, novogoriški in sežanski.

Nekaj dni pred uradnim odprtjem razstave Ker mi nismo le podobe, smo ljudje, Lele B. Njatin, so morali tudi v Pilonovi galeriji Ajdovščina zapreti svoja vrata. So pa že pri snovanju razstave računali na take okoliščine, zato je sedaj zaživela v virtualni obliki.

Vlada je včeraj do 12. januarja podaljšala začasno prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev, med izjemami pa so poleg knjižnic od sobote tudi muzeji in galerije v petih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko, kamor sodita goriška in obalno-kraška. Na Ajdovskem, Tolminskem in Goriškem smo preverili, če bodo temu rahljanju omejitev sledili.

Društvo humanistov Goriške je danes znova postavilo knjige pod jelke, saj se v Novi Gorici pričenja knjižni sejem, ki bo letos prilagojen razmeram, a zato nič manj izviren. Naročene knjige bodo npr. po mestu brezplačno dostavljali s kolesom. Kaj se ob upoštevanju vseh veljavnih ukrepov še obeta do 24. decembra, je povedala predsednica društva Katja Pahor:

Festival so uradno odprli dopoldne in v mesto vstopili s praznično sejemsko knjigarno.
Spremljevalni program sejma otvarja zvočna inštalacija, ki bo na nek način nadomestila koncertno dogajanje.
Nocoj se obeta tudi spletni pogovor z avtorjem knjige leta, Plan B, Boštjanom Videmškom, ki mu bodo med knjigami pod jelkami sledili še nekateri drugi gosti. Osebni prevzem knjig bo mogoč v načrtovanem knjigotrškem središču v Delpinovi ulici, če se bodo ukrepi sprostili, pa bodo bralce povabili tudi med knjižne police. (foto: FB Mesto knjige)

Režiser Jan Mozetič je za film Miren dan, ki je nastal v produkciji Kinoateljeja, 1. decembra 2020 prejel nagrado iris za najboljšo fotografijo v dokumentarnem filmu. Nagrado je podelilo Združenje filmskih snemalcev Slovenije za najboljše stvaritve na področju filmske fotografije. Dobre zgodbe iz domačih krajev radi delimo tudi na Robinu, zato vabljeni, da prisluhnete pogovoru z Janom Mozetičem.

Koronavirus je tudi mednarodni festival umetniških praks Pixxelpoint obrnil na glavo in namesto ukrajinske kuratorke so zaradi omejitev koordinacijo zaupali domači umetnici Sendi Mango, ki je prepletla kar sedem festivalov.

Letošnjo, 21. edicijo so poimenovali Žarišča, za kar jih je navdihnila prav epidemija. Vodja projekta, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica, Pavla Jarc.
Na Pixxelpointu so tako zajeli kar 31 umetnikov, ki bodo sodelovali in se predstavili na različne načine, del razstave pa je kljub vsemu postavljen v Mestni galeriji Nova Gorica, čeprav so njena vrata zaprta za obiskovalce.
Sendi Mango je povedala, da so morali zaradi razmer izvedbo programa večkrat spremeniti in prilagoditi.
Enotedenski festival bodo odprli ta četrtek.

(Na sliki Platonova telesa umetnic Beam Team, avtor fotografije Matej Vidmar)

Stran 1 od 26

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33