Natisni to stran
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Epilog tragične letalske nesreče nad Budanjami: ovadili pilota iz območja sežanske občine

Od Objavljeno November 19, 2020

V tragični letalski nesreči, kjer je življenj izgubil 34 letni Ajdovec, je policija po obsežni večmesečni preiskavi ovadila 53-letnega pilota zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Ogrožanje posebnih vrst javnega prometa.

V tem primeru je zagrožena zaporna kazen do 8 let in prepoved letenja. Konec aprila sta med Dolgo Poljano in Budanjami v zraku trčila jadralni padalec in ultralahko letalo ajdovskega aerokluba. 34 letni jadralni padalec, doma iz Ajdovščine je umrl, pilot in potnik v letalu pa sta utrpela hude poškodbe. Dean Božnik z novogoriške policije je pojasnil

V preiskavi so ugotovili, da je 34-letni Ajdovec okoli 10.20 ure vzletel z vzletišča jadralnih padalcev Kovk in in letel proti pristajališču jadralnih padalcev v Logu pri Vipavi, na ajdovskem letališču pa sta medtem 53-letni pilot z območja Sežane in 43- letni sopotnik z Ajdovskega, ki sta nameravala opraviti podaljšan šolski let nad Ajdovščino, Dolgo Poljano in Budanjami.

Po pridobitvi dovoljenja za vzlet z ultralahkim letalom sta okoli 10.38 ure z ajdovskega letališča vzletela proti zahodu - v smeri Nove Gorice, nato pa polkrožno zavila na levo proti vzhodu in z letom nadaljevala po južni strani Ajdovščine proti Vipavi. Ko je pilot z letalom priletel vzporedno z naseljem Dolga Poljana, je zavil na levo in z letom nadaljeval med naseljema Dolga Poljana in Budanje. Tam je priletel v območje pilotažne cone 3 Budanje, ki se nahaja nad cono letenja z jadralnimi padali in zmaji.

Do tragične nesreče je prišlo ob 10.43 uri v navedeni pilotažni coni, kjer je brez izvajanja kakršnegakoli manevra prednji desni del ultralahkega letala trčilo v jadralnega padalca, ki je čelno letel proti zračnemu plovilu. Med trkom je na njegovem jadralnem padalu potrgalo tudi vrvice zaradi česar je prosto padel na bližnji travnik in za posledicami trka z ultralahkim letalom podlegel poškodbam.

Po trku je zaradi močnih konstrukcijskih poškodb ultralahkega letala pilot nad letalom izgubil kontrolo in začel strmoglavljati, zaradi česar je sprožil vgrajeno reševalno padalo. To se je sicer odprlo, vendar zaradi prenizke višine leta ni popolnoma ublažilo strmoglavljenja letala. Posledično se je letalo ob pristanku na travniku (okoli 100 metrov stran od padca jadralnega padalca) polomilo v predelu pilotske kabine, oba sta bila pri tem huje poškodovana. Kasneje so poškodovanca na kraju oskrbeli ajdovski reševalci in ju odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

Na kraju nesreče so bili poleg novogoriških policistov in kriminalistov tudi pravosodni organi, preiskovalec letalskih nesreč in incidentov, kasneje pa je bil v preiskavo okoliščin nesreče v zračnem prometu vključen tudi helikopter Letalske policijske enote. Po zaključku obsežne preiskave in glede na vsa ugotovljena dejstva so kriminalisti 53-letnega pilota kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Ogrožanje posebnih vrst javnega prometa na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. V tem primeru je zagrožena zaporna kazen do 8 let in prepoved letenja, je še pojasnil predstavnik za stike z javnostjo novogoriške policijske uprave. 

 

(Foto: Lokalne Ajdovščina)

Prebrano 534 krat