• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Ne le na Krasu, zakonca iz Kranja sta goljufala po vsej Sloveniji

Od Objavljeno Avgust 01, 2019

 Koprski kriminalisti so ovadili zakonca iz Kranja, stara 58 in 59 let, ki naj bi pri trgovanju z vrednostnimi papirji za najmanj 100.000 evrov oškodovala zakonca iz Krasa, a ne le to, kasneje so ugotovili, da sta bila dejavna na območju cele države, predvsem v Ljubljani, in naj bi za skoraj 600.000 evrov oškodovala še 16 drugih.


Kriminalistična preiskava se je začela v letu 2018, na podlagi prijave para s Krasa, v nadaljevanju so koprski kriminalisti ugotovili, da sta zakonca iz Kranja oškodovala še več ljudi, ki so podali prijave na območju drugih policijskih uprav. Kranjčana namreč nista goljufala samo na Krasu, ampak tudi drugod po Sloveniji, predvsem na območju Ljubljane. Zoper njiju je podalo ovadbe še šestnajst oseb, katerim je bila prizadejana premoženjska škoda v skupni višini preko 570.000 evrov.

Osumljena zakonca iz Kranja naj bi v avgustu leta 2009 z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin spravila v  zmoto zakonski par s Krasa ter dosegla, da sta oškodovanca  pooblastila  enega  od  osumljencev,  da je upravljal z njunim premoženjem, ki sta mu ga pred tem, najmanj v znesku 50.000 evrov, izročila v  gotovini.  Naknadno, v  letu 2011, pa sta osumljenca s predstavami o izjemno ugodnem in netveganem investiranju oba oškodovanca prepričala, da sta  na  bančni račun družbe iz  Hong Konga nakazala še dodatnih 50.000 evrov. Z namenom, da bi oškodovanca še naprej ostala v zmotnem prepričanju, da so njuni denarni vložki varni in donosni,  sta ju po pošti redno obveščala in lažno prikazovala donosnost naložb, vse do leta 2017. Dostop do stanja svojih vložkov sta imela oškodovanca tudi preko različnih spletnih strani investicijskih skladov, vendar noben od teh ni imel ustreznega dovoljenja in jih ni nadziral regulator za trg vrednostnih papirjev.

Osumljenca sta zakoncema iz Krasa obljubljala donosno vlaganje in izplačilo vložkov z ustvarjenim donosom v roku, krajšem od leta dni. Ta rok se je nato iz različnih razlogov in boljših priložnosti prestavljal v prihodnost, tako da oškodovanca nista prejela nobenega izplačila. Kranjčana sta pri goljufanju izkoriščala tudi dolgoletno poznanstvo z zakoncema iz Krasa, predvsem pa družbeni status, ki ga je na podlagi prejšnjih zaposlitev užival eden od osumljencev, karizmo in znanje s področja  finančnih instrumentov.

Za kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od enega do osmih let zapora. Na policiji ob tem opozarjajo potencialne vlagatelje naj bodo pozorni pri sklepanju tovrstnih poslov in naj preverijo ali imajo subjekti, ki ponujajo vlaganja v investicijske sklade, ustrezna dovoljena oz. pooblastila.


 

Prebrano 455 krat

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33