• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Nahajate se:Home Sponzorji spletni radio

Kolesarski turizem je v porastu in tudi na Trnovski in Banjški planoti vsako leto opažajo več kolesarjev in družin na kolesih. Različno zahtevnim in telesno pripravljenim kolesarjem je odslej na voljo nov produkt „Ujemi utrip narave“, ki združuje različno ponudbo na Planoti. Glavni partner projekta, ki med drugim omogoča izposojo električnih koles, je Fundacija BiT Planota – vodja Darijan Krpan.

Da bi obiskovalci lažje raziskovali in spoznavali lepote in uživali v naravi tega območja, so pripravili tudi elektronske vodnike.
Pri tem lahko izbirajo različne težavnosti in dolžine prog. Predvsem turiste iz bolj oddaljenih krajev želijo zadržati dlje.

Od začetka letošnjega leta je vzpostavljen tudi Svet ponudnikov, ki povezuje različne ponudnike na Trnovsko-Banjški planoti, kjer ima tudi Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina razvojne načrte in vidi v teh krajih velik potencial.

(Foto: www.planota.si)

 

Prva polovica leta je za nami in več kot 3.500 ljudi je julij dočakalo na novogoriški službi zavoda za zaposlovanje. Zadnje podatke o trgu dela na severnem Primorskem je predstavila pomočnica direktorice območnega zavoda Urška Domnik:

Čeprav je veliko delavcev ostalo na čakanju oziroma jim niso podaljšali pogodbe za določen čas ali so ostali brez dela zaradi krčenja kadra in zapiranja podjetij, pa so tudi delodajalci, ki zaposlujejo.
Glede na lansko primerljivo obdobje je Goriška po porastu brezposelnosti na petem mestu med 12 slovenskimi regijami, za Gorenjsko, Obalo, Ptujem in Velenjem.

Po vrsto letih želja in prizadevanj so v novogoriškem območnem združenju Rdečega križa odprli vrata novega Humanitarnega centra na Bidovčevi ulici v Novi Gorici. Skoraj pol milijonska investicija še ni zaključena, saj se je zataknilo pri financah.

Iz vipavskega centra starejših Pristan danes prihajajo bolj spodbudne novice, saj so med včeraj testiranimi odkrili le en pozitiven primer okužbe pri stanovalcu.

Pet jih tako ostaja na infekcijski kliniki v Ljubljani, kjer po podatkih direktorja Pristana Martina Kopatina nihče od teh ni na intenzivni negi.
Njegovo stanje pa zaenkrat ni tako, da bi bil premeščen v bolnišnico, razen če se bo poslabšalo. Okuženi zaposleni so doma v izolaciji, nekateri, ki so bili v neposrednem stiku z okuženimi, so v karanteni, skupno je tako odsotnih z dela 11 zaposlenih, tisti, ki so dobili negativen izvid, pa prihajajo na delo.

Medtem ko je v goriški regiji število novookuženih v zadnjih dneh naraslo, pa je v sosednji FJK pozitivnih na koronavirus po včerajšnjih podatkih 113 ljudi, kar je eden več kot dan prej, niso pa v zadnjem dnevu zabeležili novih okužb, niti novih smrtnih žrtev, prav tako se noben pacient ne zdravi na intenzivni negi, v bolnišnicah pa jih je zaradi koronavirusa devet. Od začetka epidemije je bilo v FJK registriranih 3.326 pozitivnih primerov, od tega 218 v Gorici, kjer je umrlo 6 ljudi.

Ta teden se lahko med Šempetrom in Novo Gorico občani zapeljejo z električnim avtobusom, ki, z izjemo krajših testnih voženj, po Sloveniji še ne vozi. Na občini iščejo tehnološko napredno in okolju prijazne, bodo šli v nakup tovrstnega vozila?

Po dobrih treh letih se postopki za preoblikovanje Javnega zavoda Sončni Kanin bližajo zaključku. Občina Bovec je kot edini ustanovitelj že maja 2017 podala soglasje, da bi zavod začel poslovati kot družba z omejeno odgovornostjo, pred nekaj dnevi pa so svetniki ta odlok potrdili tudi v drugem branju. Župan Valter Mlekuž.

Kot je pojasnil predsednik sveta zavoda Miha Sotlar, nobeno drugo smučišče v Sloveniji ne posluje kot javni zavod, preoblikovanje Sončnega Kanina je nuja, kar se je nenazadnje izkazalo pri sklepanju pogodb o zaposlovanju in z zunanjimi izvajalci. Župan dodaja:
Vodstvo se je v tem času že dvakrat zamenjalo, nazadnje konec marca po odstopu Roka Ovsenika, ko je kot v.d. niti Sončnega Kanina v roke prevzela Manuela Božič Badalič (na sliki z županom), sicer tudi predsednica slovenskega združenja žičničarjev. Kot prednosti preoblikovanja Mlekuž navaja:
Edini družbenik bo Občina Bovec:
(Foto: David Štulc Zornik)

Potem ko so vsem zaposlenim in stanovalcem doma Pristan v Vipavi, kjer so prvega okuženega odkrili v petek, odvzeli brise za koronavirus, pa do danes še niso znani vsi rezultati, nam je pravkar povedal direktor Martin Kopatin:

Postopek je sicer treba v določenem roku ponoviti.

Želja vodstva vipavskega doma Pristan in župana Gorana Kodelje, da bi se tamkajšnje oskrbovance s potrjeno okužbo z novim koronavirusom, selilo v šempetrsko bolnišnico, se ne bo uresničila.

V Občini Ajdovščina se je zaključila javna obravnava kar treh novih stanovanjskih sosesk, zadnja za naselje 23 enodružinskih hiš Strane na Planini. Prav slednja je požela največ razburjenja, saj prebivalci Planine niso ravno navdušeni nad novim naseljem. Največ pripomb je na račun slabe in neurejene komunalne infrastrukture. Župan Tadej Beočanin jim odgovarja:

Zemljišče v velikosti okrog dveh hektarov je v lasti občine, zato ga nameravajo komunalno urediti in prodati zasebnim investitorjem.
Nekaj pripomb so imeli krajani v neposredni bližini nove stanovanjske soseske na degradiranem območju nekdanje tovarne Lipa. Tu naj bi zgradili do deset manjših stanovanjskih blokov. Ajdovski svetniki so poleg teh dveh potrdili tudi OPPN za načrtovano gradnjo novega otroškega vrtca na Policah. Kljub že večkrat napovedani dražbi zemljišč za gradnjo nove stanovanjske soseske Ribnik 2 te še ne bo. Po županovih besedah se je v pogovor o nakupu vključilo nekaj novih potencialnih investitorjev, nekateri med njimi prihajajo tudi iz tujine, zato so zaradi težav pri prehodu državnih meja dražbo pomaknili v jesenski čas.

Goran Kodelja, župan občine Vipava, kjer so konec tedna v centru starejših Pristan odkrili 16 okuženih stanovalcev in zaposlenih, rezultate danes odvzetih brisov pa še čakajo, se je sestal s predstavniki občinske civilne zaščite, ki sicer sedaj ni operativna, a so se glede na nastalo situacijo zbrali v podobni sestavi kot krizni štab med epidemijo.

Kaj so se odločili v bolnišnici pravkar pojasnjujejo na novinarski konferenci, kjer je zraven tudi Radio Robin, tako da bo več znanega kmalu. Vipavski župan dodaja:
Skupno število pozitivnih je v goriški regiji od začetka testiranj poskočilo na 39 in se tako izenačilo z obalno-kraško regijo. Prehiteli smo tudi primorsko-notranjsko. Po občinah je bil včeraj poleg Vipave, od koder prihaja 12 ljudi, odkrit po en nov primer v Ajdovščini, kjer jih ima skupo 7, od tega 4 v zadnjih dveh tednih, v Novi Gorici pa so včeraj odkrili 3 okužene – skupno doslej 13. Kako je z delavci iz vipavskega centra?
Prav tako so se pogovarjali tudi za dodatno osebje, ki bi prišlo na pomoč v Pristan in bi nadomestni kader aktivirali iz drugih krajev po Sloveniji.

Na Bovškem se poleti promet nekoliko spremeni in tako je tudi z letošnjim julijem, ko so ponovno vzpostavljene posebne avtobusne linije. Bovški župan Valter Mlekuž izpostavlja dobro sodelovanje s Kranjsko Goro:

Ta teden pa se začenjajo v okviru projekta Crossmoby tudi avtobusni čezmejni prevozi.
Novi, prilagojen, režim pa je od sobote uveden na območju Mangartskega sedla. Ministrstvo za infrastrukturo je na odseku ceste Strmec–Mangart zaradi prometne varnosti, pomanjkanja parkirnih mest in umirjanja prometa omejilo število vozil na mangartski cesti (na sliki).
Vozil bo vsako polno uro od 6.00 do 17.00. iz Loga pod Mangartom. „Ob stalno naraščajočem prometu je že presežena nosilna zmogljivost visokogorskega okolja, cesta pa je strma in ozka, oteženo je srečevanje vozil, promet pa je od km 9,500 dalje prepovedan zaradi nevarnosti skalnih podorov,« so pojasnili na Direkciji RS za infrastrukturo.

V Centru starejših Pristan v Vipavi so po današnjem testiranju odkrili že 15 okuženih z novim koronavirusom, devet med oskrbovanci in šest pri zaposlenih.

Stran 1 od 257

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33