• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Oceni ta prispevek
(1 glas)

Tretjina zaposlenih v šempetrski družbi na čakanju, razmere še vedno precej negotove

Od Objavljeno Julij 09, 2020

V šempetrski družbi Mahle, ki ima z okrog 2.000 zaposlenih, jih je tretjina zaradi zmanjšanja obsega prodaje še vedno na čakanju. Že od prvega junija so tudi zaposleni vsak drugi petek doma. Razmere so zaradi pandemije še vedno negotove, v družbi beležijo izjemno šibko povpraševanje na trgu po svem svetu.

Kot so nam pojasnili v družbi, so bili zaradi negotovih razmer na trgu in zmanjšanega povpraševanja primorani sprejeti dodatne ukrepe, in sicer uvedbo skrajšanega delovnega časa iz 40 na 36 ur tedensko. Zato ne bo potrebno odpuščati, dodajo, ukrep je sicer predviden do konca leta 2020.

 

V sindikatu zaenkrat gledajo na te ukrepe pozitivno, je povedal predsednik sindikalne podružnice Skei, Dejan Sirk

Družba zaposlenim letos zagotovlja izplačila regresa nad zajamčenim v višini 1.050 evrov.

 

Šempetrska družba je lansko leto zaključila s precejšnjo izgubo, letos z izjemo Kitajske beležijo „izjemno šibko povpraševanje na trgu po vsem svetu. Potrošniki še vedno neradi kupujejo zaradi nenehne negotovosti in bremen zaradi pandemije, kar vpliva na nadaljnje načrtovanje in količino proizvodnje proizvajalcev vozil in na koncu na naročila njihovih dobaviteljev.

 

Potem ko so konec aprila s polovično zmogljivostjo ponovno zagnali proizvodnjo, je bila prodaja v maju na izjemno nizki ravni, „za junij pa predvidevamo le majhen porast, izdelujemo samo tisto, kar naročajo naše stranke,“ so nam pisno pojasnili. „Vse MAHLE proizvodne družbe po svetu so ponovno zagnale delovanje, vendar z nižjo izkoriščenostjo zmogljivosti. Izdelujemo samo tisto, kar naročajo naše stranke. Hkrati smo pod velikim pritiskom, da stroške znižamo na minimum.“

 

Zaradi epidemije so bili proizvodni procesi zaustavljeni od 20. marca do 20. aprila. Tudi v administrativnih službah se je tudi po 20. aprilu nadaljevalo od doma, v pisarne so se vrnili šele s prvim junijem. So pa od razglasitve epidemije 12. marca dalje v podjetju koristili državno pomoč in sicer vračilo nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo in zaradi odsotnosti iz razloga višje sile ter oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za zaposlene, ki delajo.

 

V začetku junija so ponovno odprli delavsko restavracijo in delavcem je spet omogočen prihod na delo z avtobusnim prevozom, ob tem so strogi varnostni ukrepi nošenja mask in varnostne razdalje, tudi v družbi je potrebno še vedno upoštevati preventivne ukrepe: higiena rok, pravilno nošenje zaščitnih mask, tako v proizvodnji kot tudi v pisarnah, pravila omejevanja socialnih stikov, omejevanje službenih poti.

Prebrano 564 krat

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33