Dobre novice
Danes je zaživel spletni portal za trženje lokalno pridelane hrane, Tržnica na borjaču, projekt v katerega so energijo, znanje in izkušnje povezali številni akterji. Projekt podpirajo 3 občine, novogogoriška, občina Ajdovščina in Renče Vogrsko. Na današnji predstavitvi so si bili župani enotnega mnenja, da to novo orodje v naš prostor prinaša vrsto pozitivnih učinkov. Številni ponudniki, nekateri so že registrirani, so namreč dobili spletno orodje za trženje svoje ponudbe, potrošniki pa možnost kupovati zdravo, svežo in lokalno pridelano hrano. Brigita Habjan Štolfa, direktorica RRA Rod iz Ajdovščine:
Slovenija se v letošnjem letu ponaša z nazivom Evropska gastronomska regija, v okviru tega naziva je v načrtu več kot 40 projektov. Ne gre pa le za promocijo, ampak tudi za krepitev trajnostnega koncepta slovenske gastronomije, so pojasnili na nedavni novinarski konferenci Slovenske turistične organizacije.
Na Ajdovskem lahko prebivalci in obiskovalci po več različnih točkah v mestu odslej brezplačno dostopajo do hitrega interneta. Od uporabe bo odvisno tudi nadaljevanje projekta na več območij po občini.
Sinoči so razglasili Mladega vinarja Slovenije 2020. Med tremi superfinalisti sta se za naslov potegovala tudi dva Primorca, lanski finalist Klemen Čehovin iz Gaberji pri Štanjelu in Andrej Erzetič iz Višnjevika v Goriških Brdih. Slednji je postal absolutni zmagovalec, o katerem je prvič odločal tudi glas ljudstva.
Skoraj vsi od 115 učencev prve triade so se danes v Komnu in podružnični šoli v Štanjelu vrnili v šolske klopi. Ravnateljica Nives Cek je povedala, da so bili vsi včeraj testirani zaposleni negativni in so zjutraj po več kot treh mesecih lahko pospremili najmlajše v učilnice.
Z učenci Majem, Luko in Lano se je pogovarjala voditeljica Mateja Grebenjak
(Fotografija je simbolična)
Kljub temu, da je slovensko in svetovno proizvodnjo močno prizadela kriza zaradi pandemije novega koronavirusa, se lahko v ajdovski družbi Pipistrel pohvalijo z izjemnimi poslovnimi rezultati.
Nova spodbuda tudi za kobariško Hišo Franko in vipavsko Gostilno pri Lojzetu
Od Vanja Trkman Januar 21, 2021Mednarodni vodnik v svetu gastronomije, Gault&Millau, je ta teden že tretjič zapored razglasil najboljše kuharje in gostilne v Sloveniji za leto 2021. Naziv najboljšega kuharskega mojstra je prejel Gregor Vračko iz Hiše Denk iz Zgornje Kungote, so se pa ponovno med najboljšimi znašli tudi gostinci iz Goriške.
Da bi starejšim, ki epidemijo preživljajo ločeni od svojcev, te stike čimbolj olajšali, so se v neformalni skupini PREMIK Sežana pred božično-novoletnimi prazniki odločili za dobrodelno akcijo, s katero so zbirali donacije za nakup t.i. zbliževalnikov in včeraj prvega namestili pred vhod v DU Sežana (na sliki). Julija Žerjal iz ekipe Premik:
Ta bo po pridobitvi zbliževalnikov omogočen tudi v drugih zavodih po krasu, saj so bili v Premiku uspešni.
DU Sežana pa ne bo edini deležen obdarovanja, saj so konec prejšnjega tega prejeli nepričakovan klic in na poti so še štirje, je zadovoljna Žerjalova.