• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Ajdovski Pipistrel razvija letalnik za eno največjih logističnih podjetij na svetu

Od Objavljeno April 12, 2021

Ajdovski Pipistrel se povezuje z enim od vodilnim kitajskih logističnih podjetij, SF Express, ki namerava razširiti svojo dostavno mrežo z uporabo velikih tovornih brezpilotnih letal z zmožnostjo navpičnega vzleta in pristanka (VTOL).

Načrtovanje zrakoplovov in izdelava komponent prototipa bo potekala v Pipistrelovih obratih, so sporočili iz ajdovske družbe. Testiranja prototipa bodo potekala v Evropi, v letu 2022 pa se pričakuje dovoljenje Kitajskih letalskih oblasti za komercialno uporabo letalnikov.

Pri razvoju Pipstrel sodeluje s hčerinsko družbo kitajskega giganta, Amazilia Aerospace, s sedežem v Münchnu. Ta bo za Pipistrelov letalnik zagotovila napreden digitalni sistem za nadzor poleta in upravljanje vozil. SF Express namerava uporabljati letalnik zlasti v oddaljenih in težko dostopnih območjih.

Ustanovitelj in direktor Pipistrela Ivo Boscarol poudarja: „To, da je eno od največjih logističnih podjetij na svetu izbralo Pipistrel, da bomo zanje razvili in izdelovali po meri prilagojene letalnike za zračni prevoz tovora, je veliko priznanje Pipistrelovemu znanju in dosežkom, pridobljenim v več kot desetletju dela v električnem letalstvu. Veselimo se, da bomo še bolj vključeni v strateške poslovne rešitve velikih svetovnih logističnih in transportnih podjetij, kjer bodo naši letalniki spremenili način prevoza tovora po zraku in imeli pomembne učinke na trajnostno dostavo in na kakovost življenja.”

Li Dongqi, predsednik SF EXPRESS in predsednik UAS SF, pa je dejal: „Pri naših prizadevanjih, da dosežemo 36-ur rok dostave znotraj cele Kitajske, se soočamo z znatnimi izzivi, kot so naravne ovire, nerazvita logistična infrastruktura in še več, zlasti na podeželskem Kitajskem. Da bi razrešili ta ozka grla, namerava SF Express vpeljati tovorne brezpilotne VTOL letalnike zaradi njihove prilagodljivosti in visoke hitrosti, ki je enaka kot pri helikopterjih ampak ima nizke stroške, ki so konkurenčni dostavi s tovornjaki. Zmogljivost letenja na visokih nadmorskih višinah nam omogoča razširitev območja dostave civilnega letalskega tovornega prometa celo na težko dostopna gorska območja. Verjamemo, da bodo brezpilotni VTOL letalniki postali glavno dostavno sredstvo na Kitajskem, samo SF Express pa jih bo v naslednjih 10 letih potreboval več kot 1000."

Pipistrelov letalnik bo lahko prepeljal več kot 300 kg tovora prostornine 2,3 m³, na območje površine 500 km in nadmorske višine do 6000 m ter z zmogljivostjo navpičnega poleta in pristanka do višine 2500 m nad morjem. Pipistrel je letalnik namensko zasnoval za izpolnitev teh zahtevnih pogojev. Opremljen bo z 8 električnimi pogonskimi sklopi za navpično poletanje, ki jih sestavljajo Pipistrelovi EASA- certificirani motorji E-811 z visoko učinkovitimi baterijami, ki skupaj zagotavljajo varno delovanje, tudi če dva od njih ne delujeta.

(Foto: Pipistrel)

Prebrano 131 krat

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33