Natisni to stran
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Osebnosti z Goriškega, ki so pustile odtis na 2020...

Od Objavljeno Januar 08, 2021

Delova osebnost leta 2020 je epidemiolog Mario Fafangel, ki smo ga na Goriškem poznali že dolgo pred epidemijo, ko je vodil ambulanto za cepljenje na območnem NIJZ in smo se na Robinu večkrat obrnili nanj, še preden se je pojavil koronavirus, ampak je bilo takrat v ospredju predvsem cepljenje proti gripi, klopom in drugim boleznim.

Letos je Fafangla spoznala širna Slovenija kot predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in ga takorekoč dnevno spremljamo na zaslonih. Uredništvo časnika Delo ga je skupaj z bralci izbralo za Delovo osebnost leta 2020, ob tem pa zapisalo, da je Fafangel "prvi človek stroke, ki nas vodi po nemirnem morju epidemije". V ognju za odmeven naslov pa imamo na Goriškem še dve „železi“.

Med 12 kandidatkami za naziv Slovenka leta 2020 sta zdravnica splošne medicine v Desklah Nevenka Mlinar, prvopodpisana pod poziv državi k odgovornemu pristopu do okoljske problematike glede potencialnih vplivov onesnaženega okolja na zdravje ljudi v srednji Soški dolini, in Valentina Kobal, učiteljica razrednega pouka na OŠ Frana Erjavca v Novi Gorici, mama šestih otrok in prostovoljka novogoriškega Rdečega križa, ki kot bolničarka pomaga v šempetrski bolnišnici, v prvem valu epidemije pa je dežurala na meji z Italijo v Vrtojbi.

Za Slovenko leta so nominirane in zbirajo spletne glasove tudi medicinske sestre, ki jih seveda ni malo tudi v okoliških ustanovah.

Prebrano 247 krat