Natisni to stran
Oceni ta prispevek
(1 glas)

V 18 mesecih sanirana pregrada Vogrščka

Od Objavljeno Januar 07, 2020

„Začenjamo pomembno obdobje za nadaljnji razvoj kmetijstva na tem območju,“ je ob današnjem podpisu pogodbe za sanacijo pregrade Vogršček dejala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. „To je dogodek, ki obeta spremembo,“ pa je dodal minister za okolje in prostor Simon Zajc. Oba resorja si delita 10,5 milijona evrov vreden projekt.

Zgodba, ki se vleče od leta 2007, je danes dobila pečat. Naročnik - Direkcija RS za vode v okviru okoljskega ministrstva, sofinancer – kmetijsko ministrstvo in glavni izvajalec del Kolektor CPG so sklenili pogodbo za 9,4 milijona evrov, kolikor bodo stala gradbena dela za sanacijo pregrade in pripadajočih objektov na zadrževalniku Vogršček. To je bistveno višji znesek od prvotno predvidenih vrednosti. Zakaj taka odstopanja, je pojasnil direktor direkcije Tomaž Prohinar:

Izvajalec bo s partnerskima podjetjema pričel z deli takoj po pridobitvi gradbenega dovoljenja, kar pričakujejo v prihodnjem mesecu, dokončati pa jih morajo v letu in pol. Ob tem morajo vseskozi zagotavljati vodo za potrebe kmetijstva. Ministrica Pivčeva:
„Po zaključeni sanaciji pregrade se bo vodostaj lahko dvignil na normalno obratovalno višino, kot je bila do leta 2007, ko je bilo ugotovljeno puščanje in je bila iz varnostnih razlogov znižana gladina,“ je napovedal Prohinar.

Prebrano 359 krat