• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Tako kot na ravni Slovenije je tudi v goriški in obalno-kraški regiji število okuženih včeraj občutno upadlo. Na Goriškem se je več kot prepolovilo, saj smo po sredinih 73 novih primerih, včeraj zabeležili 28 pozitivnih testov.

Od idejnih načrtov bo kot kaže nov dom starejših občanov Ajdovščina prej prišel do realizacije, kot so se na Ajdovskem nadejali.

Ustanova patra Stanislava Škrabca je letošnjo nagrado za posebne dosežke na področju slovenističnega jezikoslovja podelila izr. prof. dr. Mateju Šekliju iz Nove Gorice, ki je bil nad to odločitvijo nekoliko presenečen:

44-letni Šekli, ki na področju jezikoslovja raziskuje in deluje že 20 let, med drugim predava na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 2018 je izšlo njegovo odmevno pionirsko delo.
Škrabčeva ustanova, ki nosi spomin in ime po v Kostanjeviškem samostanu delujočemu jezikoslovcu p. Stanislavu Škrabcu, je v obrazložitvi nagrade zapisala, da izr. prof. dr. Matej Šekli izstopa tako po svojem znanstvenem raziskovanju, pedagoškem delu in po udejstvovanju v slovenskem zamejstvu. (Foto: Mediaspeed)

Turistična zveza Slovenije je konec tedna – tokrat prek TV-ekranov - razglasila zmagovalce letošnjega izbora Moja dežela - lepa in gostoljubna. Najvišje sta se zavihtela Šmartno med vaškimi jedri in Bovec med turističnimi kraji, česar se je razveselil tudi bovški župan Valter Mlekuž:

In zadovoljni so z zmago tudi v Brdih, kjer je v kategoriji Vaška jedra slavilo Šmartno, za kar direktorica Zavoda TKMŠ Tina Novak Samec pripisuje velike zasluge predvsem krajanom te srednjeveške vasice in njihovi gostoljubnosti:
V kategoriji Srednja mesta se je za Slovenj Gradcem in Ptujem na tretje mesto uvrstila Nova Gorica. Da sodi med najbolj urejene in gostoljubne kampe, je letos znova potrdil Kamp Koren Kobarid, tokrat z drugim mestom, prav tako druga je bila v akciji TZS Gozdna vasica Theodosius med glampingi, in drugo mesto je zasedla tudi pohodniška pot Julijana Trail v konkurenci Naj tematska pot. Prav ta konec tedna so načrtovali odprtje njene trase čez Brda in Sabotin, a so ga morali zaradi razmer prestaviti, pohodnike pa kljub temu vabijo, da jo preizkusijo, saj je trasa na briških tleh že označena.

 

Častni pokroviteljstvo natečaja je letos prevzel predsednik vlade Janez Janša, v njem pa je sodelovalo 37 izletniških krajev, 39 mest, 13 turističnih krajev, 13 zdraviliških krajev, 7 »youth hostlov«, 19 kampov in glampingov ter 16 tematskih poti ter lepo število Petrolovih servisov, kar pomeni, da je strokovna komisija v dobrem poldrugem mesecu Slovenijo prečesala vzdolž in počez.

Pot miru/Walk of Peace je zmagovalec tekmovanja za najboljši EU Interreg projekt. Med šestimi finalisti je uspela ekipa Fundacije Poti miru s partnerji iz Italije in ostalimi sodelavci včeraj dokončno prepričati in zbrati največ glasov. Direktorica Fundacije Maša Klavora je predstavila pot, ki jih je včeraj pripeljala do zmage:

Med 150 prijavljenimi projektnimi idejami se je Pot miru najprej prebila med 30 najboljših:
Kot nov izziv so si zadali gledališko predstavo:
In zmago iz Bruslja odnesli v Posočje.
Nagrada pa prinaša tudi odgovornost za naprej, meni Maša Klavora, ki že snuje naslednje korake.
Z novim velikim projektom želijo povezati vsa območja po celotni Evropi, ki so bila vključena v 1. svetovno vojno. Med dolgoročne cilje pa sodi vpis na Unescov seznam in med kulturne poti pri Svetu Evrope.

Ministrstvo za infrastrukturo, ki je bdelo nad Evropskim tednom mobilnosti, je med 79 sodelujočimi slovenskimi občinami na današnjem zaključnem srečanju koordinatorjev razglasilo zmagovalni in najbolj aktivni občini, to sta Nova Gorica in Medvode.

Ideja o sodelovanju med obmejnimi kraškimi občnami tli že od leta 2006, sedaj pa so tudi uradno narejeni prvi koraki k ustanovitvi čezmejnega združenja za teritorialno sodelovanje, kot je že na Goriškem med občinami Gorica, Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba.

Ob prazniku občine Miren-Kostanjevica je župan Mauricij Humar v petek na Cerju na slavnostni seji brez navzočnosti občinskega sveta izročil priznanja občinskim nagrajencem in napovedal nekatere pridobitve:

Nadaljevalo se bo tudi urejanje protipoplavnega zidu ob reki Vipavi v Mirnu.
V Selah na Krasu pa občina namenja prostore za starejše.
Na Vojščici pa se z Direkcijo RS za infrastrukturo in krajevno skupnostjo dogovarjajo za pridobitev zemljišč.
Priznanja Občine Miren-Kostanjevica za leto 2020 so prejeli predsednik Društva upokojencev Miren Zdravko Stanić:
Božidar Batistič iz Društva keramikov Bilje je ob prevzemu priznanja povedal:
Občinsko priznanje je prejelo tudi družinsko podjetje Marušič, Predelava lesa, d.o.o, iz Opatjega sela, ki je v rokah bratov Dimitrija, Davida in Miloša ter očeta Kazimirja:
V imenu Prosvetnega društva „Kras“ Opatje selo je plaketo prevzela nova predsednica Vesna Černic Besednjak:
Plaketo si je prislužil tudi vsestransko aktivni Virgil Ušaj iz Orehovelj:
Naziv častnega občana pa so posthumno izročili ustanovitelju blagovne znamke Ciciban Tomažu Vuku. Prevzeli sta ga hčerki Mojka Murenc in Irena Marušič:

Stran 1 od 73

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33