• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Nahajate se:Home Sponzorji spletni radio

Po nedeljskem zatišju je število okužb včeraj pričakovano poskočilo z 11 na 37 novih primerov v goriški regiji.

OOZ Nova Gorica je že na več načinov spodbujala potrošnike, da bi čim bolj posegali po lokalnih izdelkih in storitvah, v prazničnem decembru pa je z zavodom za turizem Miren-Kostanjevica to usmeritev še podkrepila. Ob tem so posebej pozorni na vse obrtnike, podjetnike in ustvarjalce, ki jih je prizadela koronakriza, je poudarila Anja Sedevčič iz Turizma Miren-Kostanjevica.

Direktorica OOZ Nova Gorica Roberta Filipič:
Zbrane bodo na spletni strani www.lokalnoinsrcno.si, kjer bodo predstavljene ponudbe za obdarovanje.
Anja Sedevčič dodaja, da lahko občani s svojo izbiro vplivajo na bolj srčne, lokalno usmerjene in trajnostne praznike:

Čeprav pouk poteka na daljavo, Osnovna šola Frana Erjavca v Novi Gorici te dni ne sameva, saj so v njej gradbinci, ki so se lotili obnove največje od treh telovadnic s površino 560 m2. Ravnateljica Lara Brun se veseli, da so dela le stekla:

Tako za učence kot športne klube, ki bodo trenirali v obnovljeni telovadnici. Del sredstev, slabih 64.000 evrov, so pridobili na javnem razpisu Fundacije za šport. Brunova je o nadaljnjih načrtih povedala:
Pogodbeni rok za izvedbo del je 80 dni, tako da bo prenovljena telovadnica predana v uporabo februarja prihodnje leto.

Med letošnjimi prejemniki zlatih nacionalnih priznanj GZS za inovacije so kar tri od štirih nominiranih podjetij iz severne Primorske. Na včerajšnjem dnevu inovativnosti sta dve nagradi odšli na Ajdovsko. Podjetje Incom je komisijo prepričalo s sladoledom Leone Rose cone.

Po napovedih Kristjana Jerončiča iz inovativnega ajdovskega sladoledarja nameravajo nagrajeni kornet v prihodnjem letu razširiti iz letošnjega ducata na 20 tujih trgov. S popolnoma drugega področja pa prihaja zlata inovacija ajdovske družbe BIA Separations, in sicer za razvoj procesa čiščenja genskega zdravila za zdravljenje dojenčkov s smrtonosno spinalno mišično atrofijo tipa 2. Na uspeh je ponosen tudi prokurist družbe Matej Penca:
Ena od najboljših inovacij 2020 je šla v Posočje, v Kobarid, saj jo je GZS podelila podjetju TIK za urinski kateter s hidrofilnim nanosom in vodno vrečko. Direktorica Petra Borovinšek je dejala, da je bila že uvrstitev na nacionalni izbor velik uspeh:
(Foto: Matjaž Očko)

V španski Sevilji je odmevalo tudi ime novogoriškega podjetja, saj je na vrhu inovacij v turizmu, ki je bil posvečen ponovnemu zagonu turizma po epidemiji covid-19, slavila družba Arctur, ki si je nagrado za najboljšo inovacijo na področju umetne inteligence in podatkovne analitike prislužila z orodjem TIM – Model učinka turizma. Direktor Tomi Ilijaš, ki je nagrado prevzel iz rok španske kraljice Letizie, je dejal, da so se turizma lotili na nekoliko drugačen način:

Omenjeno orodje na podlagi nekaj več kot tristo indikatorjev prikaže učinke turizma na določeni destinaciji.
Arctur je s svojo inovacijo temu naredil konec z analizo množice podatkov, ki jih obdelujejo s pametnimi sistemi, delno pa vključujejo tudi umetno inteligenco.
Rezultati v obliki poročila so namenjeni vsem deležnikov v turizmu, predvsem občinskim odločevalcem, turističnim centrom in ponudnikom.
(Foto: FB Arctur)

Vstopamo v običajno najbolj prazničen mesec leta, ko so poleg domov okrašene tudi ulice in trgi, na katerih v preteklih letih po različnih krajih ni manjkalo družabnih prireditev za vse generacije. Tudi v Brdih bo letos decembrsko dogajanje prilagojeno aktualnim razmeram, a to ne pomeni, da ga ne bo. Ker vse omejitve vnaprej še niso jasne, so pripravili več scenarijev, je povedala direktorica ZTKMŠ Tina Novak Samec.

Poleg domov bo okrasje iz trt krasilo tudi javne površine.
Brice bodo zadnji mesec v tem letu nagovarjali, da se preizkusijo v desetih izzivih v treh vsebinskih sklopih:
Tretji sklop pa so naslovili Spoznaj naravo in kulturo v Brdih.
Direktorica briškega zavoda Tina Novak Samec vidi prihodnje leto kot prelomno. Ubrati bo treba ponekod nove pristope.
Ki se jih v Brdih vse bolj poslužujejo že v zadnjih mesecih.

(Na sliki Lucijan Grudina, ki v videu na spletni strani Občine Brda prikazuje, kako se splete praznični venček iz "rožja")

Septembra so v Novi Gorici odprli nov razvojni oddelek vrtca, v katerem pa lahko glede na normative sprejmejo le šest otrok, zato občina išče dolgoročne rešitve, kam bi ta program umestili z začasne lokacije v enoti novogoriškega vrtca Kekec (na sliki).

Mestni svetniki so se odločili za dražjo različico, ki pa rešuje več vprašanj hkrati, je še pojasnila vodja oddelka za družbene dejavnosti Marinka Saksida:
Prva različica, ki zajema ureditev razvojnega oddelka v obstoječi stavbi Centralnega vrtca, je ocenjena na 200.000 evrov, druga za okrog 700.000 evrov pa predvideva dozidavo oziroma povezavo med enoto Mojca in Centralnim vrtcem.
Kateri je naslednji korak k uresničitve teh načrtov?
(Foto: Mateja Pelikan)

Koronavirus je vdrl tudi v ekipo novogoriških odbojkaric, ki so bile doslej edine brez teh zdravstvenih težav, tako da so v klubu včeraj prvič zaradi tega odpovedali tekmo. V Kanalu so v soboto gostovali Mariborčani, ki so se po vrsto letih veselili zmage.

Na Ljudski univerzi Ajdovščina se veselijo jubilejnega priznanja župana Tadeja Beočanina, ki jim ga je danes izročil za 20 let delovanja programa PUM-O, Projektno učenje mlajših odraslih.

Vanj se vključujejo mladi med 15 in 26. letom, ki iščejo zaposlitev, potrebujejo učno pomoč in imajo status brezposelne osebe ali iskalca prve zaposlitve. Direktorica LU Ajdovščina Eva Mermolja je ob 20-letnici povedala.
Kljub temu, da želijo šole zadržati mlade v šolskem sistemu, ostaja določen delež mladih, ki se pri tem sooča z različnimi težavami in potrebuje vključitev v PUM-O.
Vodja mentorske skupine Maja Lemut je ob prejemu priznanja dodala.
Zaradi epidemije so bili primorani delovanje iz Hiše mladih, kjer sicer delujejo, prenesti v virtualni svet.

Znameniti baročni park pred Lanthierijevim dvorcem v Vipavi je zaživel v novi podobi. V središče ostaja kamnita fontana, medtem ko so v okolici na novo urejene pohodne poti, park pa je dobil tudi novo razsvetljavo.

Številke včeraj okuženih so v desetih od trinajstih občin severne Primorske upadle ali bile enake kot dan prej, tako da je skupno število potrjenih novih okužb 57, kar je 15 manj kot v sredo.

Kulturno-tehnično-turistično društvo Baška dediščina danes pričenja tridnevni festival Odmevi dediščine, ki ga v različnih oblikah prireja že od ustanovitve pred 15. leti, tokrat pa so ga bili prvič primorani umestiti v spletno okolje, a predsednica Alenka Zgaga je predstavila tudi konkretne rezultate v lokalnem okolju.

Kot tretje pa vzpostavljajo nov razstavni prostor v Podbrdu.
Za ta prostor zbirajo predloge, kako bi ga poimenovali, nadeti pa mu želijo narečno ime.
V društvu, ki ima od letos tudi kulturno sekcijo, so za spremljanje festivala Odmevi dediščine odprli poseben FB-profil, sicer pa bodo ob podpori tolminske občine še naprej skrbeli za promocijo in ohranjanje identite Baške grape, ob obletnici poudarja njegova predsednica Alenka Zgaga.

Stran 1 od 297

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33