• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Za brezplačno najavo vašega dogodka nam pišite na: dogodki@robin.si

Za brezplačno najavo vašega dogodka nam pišite na: dogodki@robin.si

18:00; Festival Kraška Gmajna
Sobota, 26 Oktober 2019,  8:00 -  5:00

 

Med 27. septembrom ter 27. oktobrom pa vas lepo vabimo na dogodke Festivala Kraška gmajna. Na četrti festivalski vikend (11. – 13. oktober) se bo bogat in pester program odvijal v Štanjelu.
Tokrat bo v ospredju kraška arhitektura in vrtovi, kar bomo počastili ob spominskem dogodku – Pol stoletja Kraške hiše v Štanjelu, v soboto, 12. oktobra, ob 17. uri, pred Kraško hišo in čemur se bomo posvetili na okrogli mizi in vodenem ogledu – Ferrarijev vrt in njegovi potenciali, v nedeljo, 13. oktobra, ob 15. uri, pričetek v Galeriji Lojzeta Spacala. V petek, 11. oktobra, ob 17. uri, sledi predstavitev nove knjige pisateljice Alje Furlan – Pletilke med kamnitimi zidovi, v soboto, 12. oktobra pa vabljeni, da se med 9. in 16. preizkusite v ustvarjalni delavnici - Odtisnimo svojo grafiko na originalni preši Lojzeta Spacala.

 

Kraška gmajna velja za eno najstarejših kulturnih krajin in enega najbogatejših življenjskih prostorov v Evropi in širše. Temu izjemnemu prostoru je posvečen Festival kraška gmajna, edinstven festival naravoslovnega in dediščinskega turizma, ki obiskovalcem skozi različne aktivnost ponudi doživetje naravne in kulturne dediščine, posebnega rastlinskega in živalskega sveta gmajne, pa tudi ljudskih modrosti in znanj. Letos se bo jesenski del festivala odvijal med 27. septembrom ter 27. oktobrom. Otvoritev festivala bo 27. septembra v Parku Škocjanske jame, v promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh z Ex- cathedro arhitektov Matavun 2019, poljudnih srečanjih na temo kulture oblikovanja prostora, ki se bo nadaljevala še naslednji dan z aktualnimi vprašanji na temo arhitekturne dediščine. Letnemu času primerno, bo teden dni kasneje potekal Gobarski dan na Kraški gmajni. Kras in še posebno Brkini sta zelo pestri območji tudi iz vidika množičnosti vrst gliv, ki tu uspevajo. V sklopu tri dnevnega gobarskega dogodka, se bo mogoče v spremstvu izkušenih poznavalcev gob podati na teren, v širšo okolico Parka Škocjanske jame ter nabirati gobe in uživati v lepotah jesenske pokrajine. K ohranjanju izjemne vrstne pestrosti Krasa, lahko prispevamo tudi s poznavanjem in urejanjem naših obhišnih prostorov na način, ki je živalim in rastlinam prijazen. Na delavnici Divjim živalim prijazen vrt, ki se bo prav tako odvila v Parku Škocjanske jame, bo mogoče spoznati kaj vse je pomembno pri zasnovi in urejanju vrta, da bo nudil užitke tudi živalim, ki ga bodo izbrale za svoj življenjski prostor.

 

Četrti festivalski vikend bo obiskovalce popeljal v Štanjel. V petek, 11. oktobra vabljeni na predstavitev nove knjige Alje Furlan – Pletilke med kamnitimi zidovi skupaj s posebno, zvočno pletenino. Braniška pesnica in pisateljica, ki ima za seboj že več kot dvajset slikanic in mladinskih knjig, bo med kamniti zidovi in glasbili Zvočne galerije Kamenica v zgornjem palaciju štanjelskega gradu predstavila svojo novo knjigo Pletilke, v kateri se ne pletejo samo nova oblačila, ampak tudi mehke vezi med mamo in njeno deklico. Ilustrirana pravljica je izšla pri založbi Pivec, v zvočno pletenino pa nas bo na dogodku odel tolkalec Gal Furlan.
Lokacija: Štanjel, zvočna galerija Kamenica
Ura: 17:00
Cena: brezplačno
Organizatorji: Zavod Margarana, Založba
Pivec in Javni zavod Komenski Kras

 

Srednjeveško vas Štanjel krasi tudi etnološki muzej, imenovan Kraška hiša, v katerem so predmeti iz zbirke Goriškega muzeja. V soboto, 12. oktobra si jo bo mogoče ogledati v osveženi podobi, ki jo dobiva z novimi upravljavci. Skrb zanjo prevzemajo Grajžarjevi, ki so tudi lastniki stavbe. V družabnem programu se
bomo spomnili, kako se je hiša obnavljala in kako je zbirka nastajala. Osvežena postavitev bo tudi na ogled.
Lokacija: Štanjel, pred Kraško hišo
Ura: 17:00
Cena: brezplačno
Organizatorji: Grajžarjevi, Goriški muzej in
Javni zavod Komenski Kras
Informacije: TIC Štanjel, 05 76 90 056,

Obenem pa ta dan vabljeni tudi na ustvarjalno delavnico pod vodstvom Franka Vecchieta – Odtisnimo svojo grafiko na preši Lojzeta Spacala. Številna Spacalova dela so posvečena tipični kraški arhitekturi. Pod izkušenim vodstvom zamejskega likovnega ustvarjalca in Spacalovega dobrega prijatelja Franka Vecchieta si bomo v prvem delu delavnice podrobneje ogledali razstavo Magičnost prostora, kjer se v doživljanju Krasa soočajo Černigoj, Kosovel in Spacal, v drugem delu pa izdelali manjšo grafiko s kraškimi motivi, odtisnjeno na originalni Spacalovi preši. Predznanje ni potrebno. V ceno je všteto orodje, barve in papir.

Lokacija: Štanjel, Galerija Lojzeta Spacala
in Galerija pri Valetovih
Ura: 9.00 - 16.00

Cena: 35 € delavnice na osebo (10 % popust ob predprijavi do 4. 10. 2019)
Informacije in prijave: najkasneje do 10. 10.
2019 na 05 76 90 056 oziroma
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Posebnež med kraškimi vrtovi in eden izmed najbolj znamenitih historičnih vrtov Slovenije je štanjelski Ferrarijev vrt. Na okrogli mizi in vodenem ogledu v nedeljo 13. oktobra, se bo spoznalo njegovo vlogo v prostoru v različnih zgodovinskih obdobjih – v preteklosti, sedanjosti in tudi možnih obetih za prihodnost.
Javna razprava se bo zaključila z ogledom posebnih kotičkov vrta. Moderator: Bogdan Macarol

Lokacija: Štanjel, Galerija Lojzeta Spacala
Ura: 15.00
Cena: brezplačno
Informacije: TIC Štanjel, 05 76 90 056,
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Festival kraška gmajna ponuja tudi voden sprehod - doživetje kamnite dediščine Lipice in ob koncu sprehoda pomežik podobi novega hotela Maestoso. Zadnji vikend festivalskega dogajanja se bo zaključil v Botaničnem vrtu v Sežani, ki je zaščiten kot hortikulturni spomenik ter na Pepinih vrtovih ob jesenski čajanki. Izbrani čaji, pripravljeni iz skrbno nabranih zelišč s kraške gmajne ter zgodbe, ki jih bodo pripovedovali člani Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje bodo poskrbeli za prijeten zaključek jesenskega festivala.

Več informacij o festivalu najdete na spletnih straneh www.stanjel.eu, www.visitkras.info in FB straneh:
Festival Kraška gmajna, Visit Kras ter Štanjel Tourism.

Organizatorji in pobudniki festivala so: Konjeniški park Lipica, Javni zavod Park Škocjanske jame, Slovenija, Javni zavod Komenski Kras, Turistično informacijski center Sežana, Razvojni center Divača, Zavod Jerbas.

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33