• Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • pw_czs
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • pw_czs

Za brezplačno najavo vašega dogodka nam pišite na: dogodki@robin.si

Za brezplačno najavo vašega dogodka nam pišite na: dogodki@robin.si

20:00, Lukatelce - filmski večer
Petek, 23 Avgust 2019,  8:00

TOLMINCI – čisto kratek dokumentarec AMIGO – dokumentarni portret Walterja Dragosavljevića Rutarja TI SI JEDINI GAZDA OVE KUĆE – kratki igrani film o tolminskem zločinu

POGOVOR Z DIMITROM ANAKIEVIM O NJEGOVIH FILMIH Pozna projekcija: NOT ALLOWED – zgodba iz ambulante zdravnika Anakieva

 

Vikend je posebej posvečen dobremu tolminskemu znancu Dimitru Anakievu in njegovim filmom. Po osnovnem poklicu zdravnik, je filmski ustvarjalec že več kot dve desetletji. Kot režiser je podpisal okrog 20 filmov, pri mnogih je bil tudi scenarist, montažer, glasbeni opremljevalec – skratka vse, kar označuje samostojnega filmskega ustvarjalca. Začetki s kamero so nastali prav v Tolminu. Kot znan in mednarodno cenjen avtor haikujev je leta 2001 pripeljal v Tolmin udeležence letnega srečanja Svetovnega haiku združenja. Iz tega obdobja so tudi trije filmi s tolminsko tematiko, ki bodo odprli tridnevno predstavljanje Anakieva na Lukatelcah: dokumentarca Tolminci in Amigo (sorežiser Simon Obleščak)  in igrani kratki film Ti si jedini gazda ove kuće, v katerem je obdelal resnično in tragično zgodbo tolminske družine. Po pogovoru v živo se bo Anakiev dokumentarno predstavil še skozi svoj osnovni poklic zdravnika, ki med drugim dela v ambulantah za migrante.

Z veselejše, šegave plati se pripelje v tolminske grape njegov film Navadno življenje. Zgodba o treh mlajših izgubljencih iz mesta, ki jih premaga preprosta logika starega graparskega kmeta, žal ni našla poti v uradne kinematografe, zato jo bomo še s toliko večjim užitkom ponudili v zadnjem večeru filmskega vikenda. Vmes bo, po nastopu raperja Zlatka in pogovoru o njegovi knjigi  Smeh Zlatka Čordića, v pozni projekciji predvajan igrano-dokumentarni film Slovenija, moja dežela.

Dimitar Anakiev je že tri desetletja filmar z obrobja – po tematiki in po razmerah, v katerih ustvarja. Bil je eden prvih, ki se je – tudi sam deset let izbrisan – posvetil problematiki izbrisanih. Njegov prvi dokumentarec Amigo, portret Walterja Radosavljevića Rutarja, je prejel nagrado za najboljši dokumentarni film na Festivalu slovenskega filma v Celju leta 2003. Nagrade prinaša tudi z mednarodnih festivalov. Neodvisen ni le po načinu produkcije, ampak tudi pri odločitvah glede filmskih formatov: pri njem najdemo vse od nekajminutnih zapisov do igranega celovečerca. Če jih veže kakšna rdeča nit, je ta zvestoba dokumentu in trmasta angažiranost v prid vseh mogočih obstrancev.

Studio

  • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

    V ŽIVO: 05 330 28 28

    SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

  • Marketing

    05/3302833

    E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33