• Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • pw_czs
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • pw_czs

Za brezplačno najavo vašega dogodka nam pišite na: dogodki@robin.si

×

Obvestilo

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Za brezplačno najavo vašega dogodka nam pišite na: dogodki@robin.si

20.15, Nova Gorica, Kulturni dom: Žiga Brank - violina, Petar Milić – klavir (Glasbeni abonma). Več ...
Ponedeljek, 14 Januar 2019,  8:15

Na četrtem abonmajskem koncertu bosta v Novi Gorici nastopila dva izmed najopaznejših slovenskih glasbenikov: violinist Žiga Brank in pianist Petar Milić.

- - -

Violinist Žiga Brank je eden najvidnejših slovenskih violinistov in pedagogov. V njegovi igri so številni kritiki izpostavili rafiniran ton širokega spektra, tehnično briljanco in virtuozno razvnetost. V preteklih letih se je veliko posvečal glasbi za solo violino, sicer pa ima bogate izkušnje tudi kot orkestrski in komorni glasbenik. Bil je koncertni mojster SNG Opera in Balet Maribor, član Zagrebških solistov in Orkestra Slovenske Filharmonije. Kot solist je nastopil z mnogimi orkestri pri nas in v tujini (RTV Simfonicni orkester, Komorni Godalni Orkester SF, Državni orkester Slovaške Košice, Sarajevska Filharmonija, Raanana Simfonietta Izrael). S Simfoničnim orkestrom RTV je leta 2017 premierno izvedel prvi koncert L. M. Škerjanca. Za seboj ima številen opus izvrstnih posnetkov za RTV Slovenija in obsežno diskografijo: Dela Mozarta, Beethovna in Ernsta s pianistko Dunjo Robotti (2010), celotni cikel solo sonat E. Ysayeja (2013), 24 capricci Niccoloja Paganinija (2017) in v zadnjem letu izdano zgoščenko z deli Kodalya, ki jo je posnel z violončelistom Milanom Hudnikom.V zadnjem letu sodeluje tudi s pianistom Petrom Milićem s katerim sta imela odmevne recitale pri nas in v tujini. Poučevanje in prenašanje znanja, ki ga je pridobil pri najbolj uglednih profesorjih, ostaja njegova osrednja profesionalna pot. Poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, honorarno sodeluje tudi s Konservatorijem za glasbo in balet v Ljubljani. Redno vodi mojstrske tečaje in seminarje. Igra na instrument italijanskega mojstra Dall'Aglia, izdelan leta 1834 v Mantovi, ki mu ga velikodušno izposoja družina J. Schalamuna.

- - -

Petra Milića strokovna javnost uvršča med najboljše slovenske pianiste v mednarodnem merilu. Petar Milić se je rodil v Kranju, kjer se je s sedmimi leti pričel učiti klavir. Po končani osnovni šoli se je vpisal na Gimnazijo Kranj, poleg tega pa tudi na Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani v razred prof. Janeza Lovšeta. Po maturi je študij klavirja nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Janeza Lovšeta. Tekom študija je veliko nastopal po vsej Sloveniji, dodatno pa se je izobraževal pri priznanih mednarodnih mojstrih kot so Arbo Valdma, Igor Lazko, Daniele Alberto, Pascal Devoyon in Elena Lapitskaja. Leta 1996 je prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani za izvedbo 4. klavirskega koncerta Ludwig van Beethovna pod taktirko Antona Nanuta. Leta 1997 se je udeležil mednarodnega klavirskega tekmovanja Nikolaj Rubinstein v Parizu, kjer je osvojil 1. nagrado. Istega leta je bil povabljen tudi na glasbeni festival Rencontres musicales de Geneve v Švici. V želji, da bi znanje še poglobil, se je vpisal na podiplomski študij na Hochschule der Künste v Berlinu v razred prof. Klausa Hellwiga. V času študija v tujini je veliko nastopal v Berlinu, Hannovru in tudi v domovini, kjer je med drugim posnel veliko materiala za RTV Slovenija. Leta 2001 je bil posnetek njegovega recitala s strani žirije evropskih radijskih hiš izbran za sodelovanje na glasbenem festivalu v Bratislavi v okviru mednarodne tribune mladih instrumentalistov, ideje, ki je nastala na pobudo Yehudi Menuhina. Njegov solistični nastop je v živo spremljalo več milijonov poslušalcev po celi Evropi. Po koncu študija redno in z vse večjim uspehom koncertira. Med solističnimi nastopi z orkestri v zadnjih letih naj omenimo izvedbe Griegovega, Mozartovega (d-mol) in dveh Beethovenovih (št. 4 in 5) klavirskih koncertov, krstno izvedbo Koncerta za klavir in orkester Srečka Devjaka, izvedbe Gershwinove Rapsodije v modrem, Ravelovega G-dur ter Haydnovega D-dur koncerta.

Kot solist je med drugim nastopil že z orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoniki RTV Slovenija, Komornim orkestrom Academia Allegro Vivo iz Avstrije in orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana pod taktirko Marka Letonje, Antona Nanuta, Marka Muniha, Bijana Khadem-Missagha, Cristiana Măcelaruja in Marka Hribernika.

Za seboj ima številne samostojne solistične koncerte v tujini in domovini. V tujini je nastopil že v Parizu, Berlinu, Hannovru, Bruslju, Bratislavi in Ženevi. V Sloveniji se je predstavil z recitali med drugim v Veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani (Cankarjev dom Ljubljana), Unionski dvorani v Mariboru (Narodni dom Maribor), v okviru Piranskih glasbenih večerov (Avditorij Portorož), v Narodnem domu Celje, v okviru Poletnih koncertov v Mestnem muzeju Ljubljana, v Kulturnem domu Nova Gorica, v okviru Glasbenega poletja v Bohinju, v okviru Soboških dni ter v okviru konferenc EPTA.

Maja 2013 je navdušil z recitalom v organizaciji Cankarjevega doma Ljubljana, v sezoni 2013/14 pa se je s solističnimi recitali predstavil v glasbenih abonmajih v Celju in Tolminu, nastopil v Unionski dvorani v Mariboru in avgusta 2014 še v Brunecku v Italiji. Januarja 2014 je nastopil kot solist v Haydnovem koncertu v D-duru s priznanim avstrijskim Komornim orkestrom Academia Allegro Vivo v abonmaju Kulturnega doma Nova Gorica in prejel odlične kritike. V decembru 2014 je v Ljubljani izvedel Ravelov klavirski koncert v G-duru. V oktobru 2016 je nastopil na dveh abonmajskih koncertih orkestra Slovenske filharmonije kot solist v dvojnem koncertu za dva godalna orkestra, klavir in timpane B. Martinuja. V februarju 2016 se je predstavil z recitalom v Miamiju v ZDA in tam vodil tudi seminar. Marca 2016 je s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko Simona Krečiča z velikim uspehom izvedel Beethovnov 4. klavirski koncert, oktobra pa ga je predstavil še s Slovaškimi simfoniki v Bratislavi.

Leta 2011 je na Akademiji za glasbo v Ljubljani pridobil naziv docenta na področju klavirja. Decembra 2012 je pri založbi ZKP RTV Slovenija izšla njegova prva zgoščenka izključno z deli F. Chopina, za katero je prejel odlične kritike, kmalu pa izide novi CD z Beethovnovim 4. in Mozartovim koncertom v d – molu. V zadnji sezoni sodeluje z violinistom Žigo Brankom in Nuško Drašček, s katerima je nastopil na festivalih v Grazu, Mariboru, Radovljici in Tolminu. Februarja odhaja na ponovno gostovanje v ZDA, marca pa bo novi solistični program predstavil v Slovenski filharmoniji.

- - -

Program:

R. Schumann:

3 romance op. 94

J. Brahms:

Sonata za violino in klavir št. 1 v G-duru, op. 78

* * *

L. van Beethoven:

Sonata za violino in klavir št. 9 v A-duru, op. 47, »Kreutzerjeva sonata«

 

Studio

  • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

    V ŽIVO: 05 330 28 28

    SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

  • Marketing

    05/3302833

    E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33