• Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • pw_czs
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • pw_czs

Za brezplačno najavo vašega dogodka nam pišite na: dogodki@robin.si

Za brezplačno najavo vašega dogodka nam pišite na: dogodki@robin.si

20.00, Nova Gorica, Cerkev Frančiškanskega samostana Kostanjevica: koncert Komornega zbora Dekor (Glasba z vrtov sv. Frančiška 2018). Več ...
Torek, 19 Junij 2018,  8:00

KOMORNI ZBOR DEKOR

Petra Grassi, dirigentka

* * *

Komorni zbor DEKOR se je že ob ustanovitvi (2015) zapisal med vidnejše slovenske vokalne ansamble z usmeritvijo v visoko kakovost, programsko inovativnost, zrelost in raznolikost. Pevci iz vse Slovenije, ki so v preteklosti peli v priznanih slovenskih in nekaterih tujih zborih, vsako leto medse povabijo uveljavljenega slovenskega ali gostujočega tujega dirigenta. Med njimi je spomladi 2017 stalnejše umetniško vodstvo prevzela tržaška Slovenka Petra Grassi.

Temeljna vizija zbora so tehtni, vsebinsko zaokroženi sporedi s številnimi prvimi izvedbami v Sloveniji. Otvoritvenemu koncertu V začetku … z znamenito Coplandovo In the beginning pod vodstvom finskega dirigenta Danija Jurisa je leto pozneje sledil odmeven niz koncertov BACHove PÄRTiture – Baročni moteti in sodobne zvočne miniature Arva Pärta z dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom ter priznanimi instrumentalisti Domnom Marinčičem, Tomažem Sevškom in Tilnom Bajcem. Zbor se je tedaj tudi prvič preizkusil na tekmovalnem odru (Spittal, 3. mesto in priznanje za najboljšo izvedbo obvezne renesančne skladbe) in kot demonstracijski zbor na 1. Državnem tekmovanju Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok. Lani je navdušil s pri nas malo poznanim programom italijanskih renesančnih in sodobnih del ITALIANTICA – Glasbeno zrcalo besede med renesanso in sodobnostjo, ki ga je izoblikovala Petra Grassi. Novembra pa se je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na Modrem abonmaju pridružil Orkestru in Zboru Slovenske filharmonije, priznanemu klarinetistu Matetu Bekavcu in tenoristu Acu Aleksandru Bišćeviću pri krstni izvedbi dela The Dreams of a Sleeping World (Sanje spečega sveta) ameriškega skladatelja Chada Cannona. Sodelovanje s klarinetistom, skladateljem in dirigentom Matetom Bekavcem se nadaljuje tudi letošnjo pomlad, ko z violočelistom Jako Stadlerjem, violinistko Boženo Angelovo in violistko Geo Pantner z vokalno-instrumentalnim programom Plod tišine nastopajo po Sloveniji in Srbiji.

Kmalu se obeta še ena obnovitev sodelovanja s starimi znanci zbora. Potovanje skozi finsko-nemško zborovsko glasbo bo zbor pripravil pod taktirko dirigenta Danija Jurisa, s katerim se je prvič predstavil javnosti ob svoji ustanovitvi.

Petra Grassi (1988) je magistrirala iz zborovskega dirigiranja na Konservatoriju v Trentu v razredu Lorenza Donatija ter diplomirala iz klavirja in glasbene pedagogike na Konservatoriju v Trstu, kjer je študirala tudi kompozicijo. Na slovenski in evropski zemljevid zborovskih dirigentov so jo v kratkem obdobju postavile tri pomembne uvrstitve: zmaga na 1. Državnem tekmovanju za slovenske zborovodje Zvok mojih rok (Ljubljana, 2016), zmaga in nagrada za najmlajšega finalista na italijanskem državnem tekmovanju za zborovske dirigente Le mani in suono (Arezzo, 2015) ter tretje mesto in nagrada občinstva na Mednarodnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa Cantat (Torino, 2015). Udeležila se je mojstrskih tečajev s priznanimi dirigenti, kot so Gary Graden, Nicole Corti, Javier Busto, Bruno Boterf, Bo Holten, Georg Grün in Daniel Reuss. Vodi Dekliški zbor Kraški slavček, Vokalno skupino Vikra ter Mladinski zbor dežele Furlanije - Julijske krajine in je od letošnje pomladi stalna dirigentka Komornega zbora DEKOR iz Ljubljane. Vodila je več zborovskih delavnic v Sloveniji in Italiji, v tej sezoni pa bo vodila tečaj dirigiranja v organizaciji JSKD in delavnico na festivalu Europa Cantat v Talinu. Poučuje na Glasbeni matici Marij Kogoj v Trstu.

* * *

Program:

Claudio Monteverdi:

SFOGAVA CON LE STELLE

Giovanni Pierluigi da Palestrina:

SICUT CERVUS

(Psalm 42,2)

Orlando di Lasso:

SIBYLLA AGRIPPA

(Anonim. iz cikla Prerokbe Sibil)

Lorenzo Donati:

CANTICUM CANTICORUM

(Visoka pesem 1,1–4)

Claudio Monteverdi:

DOMINE, NE IN FURORE

Pietro Clausetti:

SALTAVAN NINFE

* * *

Giovanni Pierluigi da Palestrina:

STABAT MATER DOLOROSA

Ildelbrando Pizzetti:

MESSA DI REQUIEM: Requiem

Carlo Gesualdo da Venosa:

AVE, DULCISSIMA MARIA

Petrassi:

NONSENCE songs, št. 2

Ildelbrando Pizzetti:

MESSA DI REQUIEM: Agnus Dei

 

Studio

  • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

    V ŽIVO: 05 330 28 28

    SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

  • Marketing

    05/3302833

    E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33